Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reactoarele de la Cernavoda ar putea fi construite de chinezi

Reactoarele de la Cernavoda ar putea fi construite de chinezi


Probabilitatea ca reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei din Cernavoda sa fie construite cu companii asiatice este "foarte mare", potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.

"Probabilitatea (constructiei celor doua reactoare cu parteneri din Asia - n.r.) este foarte mare", a declarat Traicu pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, Romania indeplineste in acest moment toate cerintele cerute de investitori privind predictibilitatea derularii proiectelor, intrucat Guvernul de la Bucuresti a adoptat toate reglementarile legislative cerute de Comisia Europeana.

"Romania a adoptat pachetul trei pe energie, care transpune directivele europene. Asta face ca orice investitie in Romania sa fie la fel de predictibila ca in orice alta tara europeana. Intre timp s-a intamplt ceva in bine. Eu cred ca investitorii straini mai au increde in acest proiect pentru ca s-au schimbat conditiile. Un investitor nu vine pe incredere, ci pe baza unui <>. Daca legislatia este unica, europeana, conditiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte tari", a spus Traicu.

Proiectul constructiei celor doua reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007. Din compania de proiect, EnergoNuclear, faceau parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian). Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect. Din EnergoNuclear mai fac parte Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania.

Traicu afirma, la sfarsitul lunii octombrie, ca o companie chineza ar putea asigura 40% din finantarea reactoarelor 3 si 4, precum si ca societati din China sunt interesate sa se implice in proiecte energetice de peste trei miliarde de dolari in unitati de productie a electricitatii in Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1713 ori