Proiect de lege: Amenzi uriase pentru furnizorii de energie electrica

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 19:44
1786 citiri
Proiect de lege: Amenzi uriase pentru furnizorii de energie electrica

Prestatorii de servicii vor plati amenzi de pana la zece ori mai mari pentru eventualele practici abuzive asupra clientilor finali de energie, sanctiunile putand ajunge pana la 10% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei.

Prevederile sunt incluse in proiectul de lege a energiei electrice, care vizeaza transpunerea in legislatia nationala si asigurarea aplicarii unor norme europene.

Proiectul nominalizeaza mai multe tipuri de contraventii, printre care prestarea de activitati fara autorizare, nerespectarea normelor emise de ANRE sau obligatiilor legale, refuzul nejustificat de acordare a accesului la retele de interes public, tratamente discriminatorii si anticoncurentiale sau sistarea nejustificata a alimentarii cu energie.

Amenzile pornesc de la 20.000 lei si pot ajunge la un milion de lei sau 1-10% din cifra anuala de afaceri

Amenzile vizeaza atat persoanele fizice, cat si companiile. Pentru proiectarea, executarea si verificarea instalatiilor electrice fara atestat sau autorizatie, o persoana fizica poate plati o amenda de minim 2.500 lei, iar refuzul nejustificat de a acorda acces oricarui solicitant la retele de interes public poate fi sanctionat cu pana la 20.000 lei.

In cazul companiilor, amenzile pornesc de la 20.000 lei si pot ajunge la un milion de lei sau 1-10% din cifra anuala de afaceri.

Cea din urma va fi aplicata pentru nerespectarea cerintelor de independenta a operatorului de distributie sau operatorului de transport si de sistem sau a reglementarilor privind controlul direct sau indirect asupra unor intreprinderi din sectorul producerii, furnizarii, distributiei sau transportului de energie electrica, se arata in proiect.

"Pentru contraventiile prevazute (...) savarsite in mod repetat, participantii la piata de energie electrica, persoane juridice, pot fi sanctionati cu amenda de pana la 5% din cifra de afaceri. Prin contraventie savarsita in mod repetat se intelege savarsirea de cel putin doua ori a aceleiasi fapte contraventionale", arata autorii documentului.

Participantii la piata de energie electrica si structurile operationale asociate sunt producatorul, operatorul de transport si sistem, operatorul pietei de energie electrica, operatorul de distributie, furnizorul, clientul angro si clientul final.

Pentru protectia consumatorilor, proiectul prevede puncte de informare a clientilor casnici

Pentru protectia consumatorilor, proiectul mai impune furnizorului de energie electrica sa puna la dispozitia clientilor casnici puncte unice de contact, conform reglementarilor ANRE, pentru informarea acestora cu privire la drepturile lor, la legislatia in vigoare si la caile de solutionare a litigiilor in cazul unor dezacorduri sau plangeri.

Totodata, legea dispune infiintarea unei comisii de solutionare a disputelor, ca organism independent extrajudiciar, organizat in cadrul ANRE, care sa solutioneze disputele intre participantii la piata de energie electrica.

In acelasi sens, este stipulat dreptul clientilor finali de energie electrica de a apela la serviciile unui mediator.

In vederea protectiei consumatorilor de energie electrica in prezentul proiect se prevede adoptarea unei hotarari de Guvern care sa stabileasca categoriile de persoane ce au statutul de clienti vulnerabili de energie electrica, precum si facilitatile de care acestea pot beneficia.

"Autoritatea competenta este investita cu competenta de a impune operatorilor economici din sector asigurarea de standarde ridicate ale serviciului universal, contribuind astfel la garantarea protectiei consumatorilor", se arata in document.

In plus, operatorii de distributie si autoritatile administrative locale si centrale vor avea obligatii privind realizarea electrificarilor localitatilor si extinderea retelelor de distributie a energiei electrice, fiind vizata totodata si modernizarea retelelor de distributie, prin introducerea de retele inteligente astfel incat sa se incurajeze integrarea in SEN a capacitatilor energetice care utilizeaza surse regenerabile, precum si producerea descentralizata de energie electrica cu asigurarea eficientei energetice.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#amenzi practici abuzive, #amenzi domeniu energetic , #Companii Romania