Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Programul de restructurare a Postei Romane va fi prezentat vineri in CA

Programul de restructurare a Postei Romane va fi prezentat vineri in CA


Programul de restructurare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) va fi prezentat vineri in Consiliul de Administratie, iar daca va fi aprobat de sindicate vor fi disponibilizate 1.068 de persoane si doua treimi dintre directorii companiei, a declarat, joi, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.

Acesta a subliniat ca, in momentul in care a preluat mandatul la MCSI, a gasit Posta Romana "intr-o actiune de devalizare".

"Ceea ce am gasit la Posta Romana a fost o pierdere de aproape 100 de milioane de de euro acumulata din anii 2009-2010 -2011, o datorie la buget reesalonata de circa 110 milioane de lei si o amenda data de Consiliul Concurentei de 110 milioane de lei. O scrisoare a fostului director general de la Posta, pe care l-am lasat sa revina la meseria de baza de specialist in vanzari de chiuvete, ma anunta ca pe data de 14 aprilie Posta Romana intra in faliment. Exista o actiune clara de devalizare a acestei companii, fara precedent si care a pus in pericol o institutie strategica a statului, dar si vietile a 36.000 de salariati", spunea seful MCSI.

In opinia ministrului Nica, daca sindicatele nu isi vor da acordul fata de programul de restructurare va cere aplicarea variantei B, respectiv intrarea in insolventa.

Corpul de control al premierului a demarat investigatiile la Posta Romana

Ministrul Comunicatiilor a anuntat ca, in cursul diminetii de joi, Corpul de Control al premierului a demarat investigatiile la Posta Romana, deoarece MCSI nu are resursele necesare pentru a face acest lucru.

"La procesul cu Consiliul Concurentei pentru amenda de 100 de milioane de lei, Posta nu a avut aparatori si acea decizie de suspendare de care depindea pastrarea reesalonarii a fost pierduta. O alta chestiune a fost legata de contractul de exclusivitate pe care il avea Posta Romana, pana la 31 decembrie 2012, pentru toate trimiterile de sub 50 de grame si sub un tarif de 2 lei, si pe care a reusit cu mare succes sa piarda un segment important de piata. Toate firmele care au prestat acest serviciu au facut-o ilegal si aceste contracte ar trebui reziliate, pe linga amenzile primite de la Autoritate. De asemenea, am informatii ca Posta Romana nu s-a prezentat la licitatiile organizate de institutiile statului pentru trimiteri postale mari, de unde si suspiciunea ca a fost actiune dirijata si coordonata prin care au fost sprijinite anumite firme private in dauna Postei", a explicat Dan Nica.

Acesta a subliniat ca in perioada urmatoare va demara procedurile pentru angajarea unui consultant international care sa faca demersurile necesare pentru gasirea unui investitor strategic.

Posta Romana este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale cu 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1612 ori