Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Productia locala de miere scade cu 50%

Productia locala de miere scade cu 50%


Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea, spune ca producatia locala de miere a scazut cu mai mult de 50% si ca primul efect al acestei diminuari va fi cresterea pretului cu minim 10%.

"Anul trecut mierea a fost printre singurele produse care s-au ieftinit la raft, dar anul acesta pretul va creste cu 10-15% din cauza diminuarii productiei cu peste 50%, iar o scumpire mai mare nu este posibila pentru ca romanii nu sunt consumatori de miere la fel de activi ca europenii", a spus Fetea.

Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere

"Romania face in medie, anual, 20.000 - 22.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa, dar in 2012, din cauza conditiilor climaterice s-a realizat intre 50-60% din aceasta productie, in functie de zone, conform datelor pe care le avem din teritoriu. Am obtinut o productie multumitoare la tei, dar am avut probleme la salcam si la floarea soarelui. Aici a debutat foarte bine, dar dupa primul extras a urmat o seceta crunta si a dus la uscarea florilor si lipsa secretiei de nectar", a adaugat Fetea.

Seful ACAR a subliniat presiunea imensa la care sunt supusi apicultorii romani si productia autohtona de miere din cauza importurilor fara taxe din China si Argentina.

"In Romania se importa anual in jur de 800 - 1.000 de tone, adica 10% din consumul mediu anual, ceea ce aduce o presiune asupra pretului produselor romanesti. Nu ne deranjeaza ceea ce vine din spatiul comunitar ci produsele din Argentina sau China, care nu sunt taxate de statul roman pentru a proteja productia interna, iar apicultorii au de suferit", a spus presedintele ACAR.

In ceea ce priveste consumul de miere, Romania are o medie de 500 de grame pe an pe locuitor, un consum in crestere fata de acum 10 ani, dar, comparativ cu doua kilograme in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, se situeaza inca la un nivel redus.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1894 ori