Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatizarea Postei Romane, amanata din nou. Conducerea anunta concedieri masive

Privatizarea Postei Romane, amanata din nou. Conducerea anunta concedieri masive


Niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Postei Romane, a anuntat directorul general al companiei de stat, Ion Smeeianu, care a precizat ca privatizarea Postei se amana din nou.

Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).

Initial, ofertele pentru preluarea pachetului majoritar la Posta Romana ar fi trebuit depuse pana la 11 aprilie. Guvernul a prelungit termenul cu o luna si jumatate, ca urmare a solicitarilor transmise de potentialii investitori, care cer acum o noua amanare.

Concedieri masive in perioada urmatoare

Directorul general al Postei Romane a mentionat ca in ultimul an au fost disponibilizati peste 2.000 de salariati si ca vor continua reducerile de personal si anul acesta, pentru a redresa compania.

De asemenea, peste 400 de persoane au semnat, recent, contracte aditionale la contractele de munca prin care sunt de acord sa fie redus timpul de munca.

"Normarea, facuta pe baza unor date statistice, a aratat ca 4.458 de salariati trebuie disponibilizati. Din acestia, daca cifra va ramane valabila dupa verificarea din teren, raman in jur de 4.000 de salariati, dupa scaderea celor peste 400 care au semnat reducerea. Azi (marti - n.red) e ultima zi pe teren si maine reincep discutiile cu sindicatele", a subliniat Smeeianu.

Cei 4.000 de salariati vor intra intr-o disponibilizare colectiva, potrivit directorului CNPR, daca pana la sfarsitul programului, marti, nu vor semna actele aditionale pentru diminuarea voluntara a normelor de munca.

"Cine semneaza nu mai intra in disponibilizare. Nu intra in disponibilizare nici de la unitatile unde exista personal sub normal sau de la unitatile unde toate persoanele vizate pentru diminuarea voluntara au semnat actele aditionale", a precizat Smeeianu.

Datoriile Postei Romane

Sumele suplimentare au iesit la iveala dupa ce s-a constatat ca impozitul pe profit si taxa pe valoare adaugata au fost gresit calculate. Din cei 107 milioane, doar 17 milioane de lei sunt datorii; restul sunt penalitati.

In total, compania are acum datorii catre stat ce depasesc 240 de milioane de lei. La acest total se adauga pierderile uriase ale companiei din contracte paguboase incheiate in trecut. Doua exemple: contractele incheiate cu Blue Air si cu firma de securitate G4S, care inghiteau intre 3,5 si 4,5 milioane de euro pe luna din bugetul Postei Romane.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1827 ori