Privatizarea companiilor de stat scufunda Romania

Sambata, 05 Mai 2012, ora 13:36
4142 citiri
Privatizarea companiilor de stat scufunda Romania

Privatizarile companiilor de stat nu vor produce efecte benefice in economia Romaniei, care va continua sa scada, din cauza faptului ca profiturile ajung in buzunarul unor straini, a declarat la un post privat de televiziune analistul economic Ilie Serbanescu.

"Aceste privatizari sunt complet nejustificate. De ce nejustificate? Pentru ca, daca vedeti, e foarte clar se indreapta numai catre structurile care sunt rentabile si la stat. Deci, nu-mi rezolva nimic in economie, ci iau profiturile mari si le baga unor straini in buzunar. Cu asta nu rezolvam nimic in economie", a declarat Serbanescu.

Potrivit analistului, problema privatizarilor va ingreuna parghiile si instrumentele pe care statul roman le mai are la dispozitie. Analistul s-a referit la capacitatea statului de a derula strategii in sectoarele in care privatizeaza companiile si implicit strategii de dezvoltare a tarii in ansamblu.

"Daca acceptam privatizarile, economia se va duce in continuare in jos si mereu mai prost. Sunt probleme de monopol care vin de la Dumnezeu si care nu se dau altora, nici macar in minoritate", a spus Serbanescu.

"Privatizarea nu poate fi in nici un caz un scop in sine(...) Nu se tine cont nici macar de forma de esecul, in atatea privinte dramatic, al privatizarilor din Romania, persistandu-se in ideea fixista a privatizarii, fara a se lua in considerare invatamintele obligatorii ce ar trebui trase din esecul cu pricina si consecintele pe care le-a antrenat acesta", scria Serbanescu in martie pentru Business24, in articolul intitulat "Strategiile inutile - o prosteala la moda".

Ce s-a convenit si discutat pana acum cu FMI

Potrivit ultimei scrisori de intentie agreate de Guvern si FMI, primul val de privatizari include Oltchim (vanzarea participatiei statului cu investitor strategic), Cupru Min (vanzare integrala), Transelectrica si Transgaz (cate 15% prin oferta secundara). Acestea trebuiau privatizate pana la finele lunii aprilie 2012.

Al doilea grup este format din Posta Romana (privatizarea unui pachet minoritar), Romgaz (oferta initiala pentru 15%), Electrica Serv (pachet majoritar) si TAROM (oferta initiala pentru 20%).

De asemenea, vor fi listate la bursa pachete de 15% din companiile de distributie a energiei Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord.

Urmeaza apoi Hidroelectrica si Nuclearelectrica (IPO pentru 10% din fiecare), Electrica Furnizare si CFR Marfa (privatizarea pachetului majoritar la ambele).

Pana la finele anului 2012/inceputul anului 2013, mai trebuie vandute noile complexuri Hunedoara si Oltenia, precum si Electrocentrale Bucuresti, toate trei urmand sa fie privatizare cu un investitor strategic, adica statul va ceda pachetul majoritar.

Contextul privatizarilor, nefavorabil Romaniei

Privatizarile companiilor de stat au loc intr-un moment prost dupa parerea specialistilor, intreaga piata de capital europeana fiind inghetata din cauza lipsei de interes si lichiditati a investitorilor.

"Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati,

insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec", a declarat Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarilor, pentru Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#privatizari Romania 2012, #Ilie Serbanescu privatizari Romania, #companii stat privatizate 2012 , #Companii Romania