Posta Romana va furniza servicii nationale pentru inca un an

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 16:43
1937 citiri
Posta Romana va furniza servicii nationale pentru inca un an

Autoritatea de reglementare in telecom (ANCOM) intentioneaza sa prelungeasca cu un an, pana la 31 decembrie 2013, obligatia Postei Romane de a furniza servicii fiecarui locuitor, indiferent de localitatea in care traieste, activitate neprofitabila pentru operator.

De asemenea, ANCOM propune si stabilirea unui nou mecanism de compensare a costului net rezultat in urma desfasurarii acestei activitati, asimilata furnizarii serviciului universal.

Costul net al furnizarii serviciului universal reprezinta pierderile inregistrate de Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), ca urmare a indeplinirii obligatiilor ce ii revin din exercitarea acestei activitati.

Compensarea costului net se va realiza doar la cererea CNPR si va fi finantata prin intermediul unui fond de serviciu universal ce va fi administrat de ANCOM.

CNPR va transmite ANCOM o situatie privind costurile, veniturile si capitalul angajat pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal, certificata de un auditor independent.

In acelasi timp, Posta va avea obligatia de a tine o evidenta contabila separata, in cadrul contabilitatii interne de gestiune, pentru activitatile care au legatura cu furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

"ANCOM face ultimul pas catre liberalizarea totala a pietei serviciilor postale prin doua proiecte de decizie, supuse miercuri, 26 septembrie, consultarii publice, care au ca principal obiectiv prelungirea cu un an a calitatii de furnizor de serviciu universal a CNPR, eliminarea dreptului rezervat acesteia de a furniza anumite servicii, precum si stabilirea unui nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi inregistrate de CNPR ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal", se arata intr-un comunicat al institutiei.

CNPR beneficiaza, pana la 31 decembrie 2012, de dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei.

De la 1 ianuarie 2013, orice operator postal va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii.

Proiectele celor doua decizii ANCOM pot fi consultate pe pagina web a institutiei.

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca patru societati sunte interesate de achizitionarea a minimum 20% din actiunile Postei Romane si ca societatea va fi privatizata pana la sfarsitul acestui an.

Consortiul KPMG Romania si casa de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii va furniza servicii de consultanta pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Posta Romana servicii nationale, #servicii Posta Romana, #liberalizare servicii postale, #ANCOM servicii Posta Romana , #Companii Romania