Posta Romana isi mentine si in 2013 calitatea de funizor de serviciu universal

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 13:23
2589 citiri
Posta Romana isi mentine si in 2013 calitatea de funizor de serviciu universal

Compania Nationala Posta Romana ramane pentru inca un an furnizor de serviciu universal, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

ANCOM pregateste liberalizarea completa a pietei serviciilor postale. Institutia a decis ca, pana in data de 31 decembrie 2013, Posta Romana sa isi pastreze calitatea de furnizor de serviciu universal, potrivit Agerpres.

De asemenea, dupa data de 31 decembrie 2012, cand expira dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 de grame si al caror tarif este mai mic de 2 lei, orice furnizor de servicii postale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii.

ANCOM a elaborat un nou mecanism pentru finantarea furnizarii serviciului universal

ANCOM a mai stabilit un nou mecanism de finantare a furnizarii serviciului universal, respectiv compensarea costului net prin intermediul unui fond de serviciu universal.

Costul net al furnizarii serviciului universal reprezinta pierderile inregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a indeplinirii obligatiilor ce ii revin in aceasta calitate.

Printre aceste obligatii se afla si cea de a asigura, in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei, cel putin o colectare de la fiecare punct de acces si cel putin o livrare la locuinta fiecarei persoane fizice si la sediul fiecarei persoane juridice, in fiecare zi lucratoare, dar nu mai putin de cinci zile pe saptamana, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica.

Compensarea costului net rezultat in urma furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal se va realiza doar la cererea furnizorului de serviciu universal si va fi finantata prin intermediul unui fond de serviciu universal ce va fi administrat de ANCOM.

Fondul va fi alimentat din contributiile financiare ale anumitor furnizori de servicii postale autorizati sau din taxele aplicate utilizatorilor finali pentru serviciile postale solicitate.

Privatizarea Postei Romane

La jumatatea lunii decembrie, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) preciza ca un procent fix de 51% propus investitorului interesat de CNPR confera claritate procesului de privatizare si valorificare maximala a participatiei statului la momentul tranzactiei si in perspectiva, la momentul exitului.

Executivul a aprobat, in data de 14 decembrie 2012, proiectul de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, act normativ care stabileste si strategia de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana S.A., potrivit careia investitorul va detine 51% din capitalul social al companiei.

Dan Nica, ministrul Comunicatiilor preciza, in cadrul audierilor comune ale comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor din 21 decembrie, ca Posta Romana nu se va privatiza niciodata impreuna cu tezaurul pe care il detine.

Nica: Posta Romana nu se va privatiza niciodata impreuna cu tezaurul pe care il detine

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Posta Romana furnizor universal, #servicii Posta Romana, #privatizare posta romana , #Companii Romania