Petronela Cernat: Avocatura, o afacere profitabila in Romania

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 00:00
7852 citiri
Petronela Cernat: Avocatura, o afacere profitabila in Romania

Petronela Cernat, senior associate la casa de avocatura Ciurtin Brasoveanu & Partners, sustine cu tarie ca avem timp pentru fiecare dorinta, fie ca este vorba de cariera sau viata personala. In plus, Romania este o tara in care se pot dezvolta afaceri profitabile, cu o singura conditie: coeziunea.

Desi considera ca avocatura este o afacere profitabila, daca ar fi sa o ia de la capat cu afaceri in alt domeniu, acesta ar fi unul cu impact social, ca si avocatura: in sanatate sau in educatie, domenii care au impact in viata oricarui om.

Antreprenoriatul nu este o sarcina tocmai usoara, recunoaste avocatul, mai ales in contextul instabilitatii politice din ultima perioada. Petronela Cernat este, insa, convinsa ca oamenii de afaceri din Romania vor gasi o cale de a escalada si aceasta perioada tulbure in mediul politic si economic in care ne aflam.

Despre cariera, sacrificii, pasiune pentru istorie si carti, ca hobby, vorbeste Petronela Cernat, intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne mai multe despre Ciurtin, Brasoveanu & Asociatii. Care este povestea dumneavoastra in aceasta companie?

Am lucrat initial pentru Ciurtin, Brasoveanu si Asociatii intre anii 2007 - 2009, perioada in care avocatura de business era centrata mai mult pe partea de real estate.

Am fost implicata in principal in proiecte de real estate, care mi-au dat posibilitatea de a participa la foarte multe negocieri si de a cunoaste numerosi oameni de afaceri, astfel ca aceasta etapa a insemnat o perioada de acumulare intensa la capitolul abordare a clientilor si a situatiilor delicate care pot aparea in cadrul unei negocieri.

Prin urmare, din punctul de vedere al carierei mele profesionale, prima perioada din cadrul casei de avocatura Ciurtin Brasoveanu a insemnat enorm, in special prin deschiderea pe care mi-a oferit-o catre mediul de afaceri.

Am optat ulterior pentru a ma dezvolta catre noi directii ale avocaturii de business si din vara anului 2009 am inceput activitatea de litigator, fiind implicata in unele din cele mai de rasunet litigii din tara.

Noua experienta pe care am adaugat-o bagajului initial a completat pregatirea mea profesionala, iar la momentul la care am simtit acest lucru, am decis sa imi pun toata pregatirea si energia in slujba firmei care m-a format ca profesionist.

Astfel ca, din 2011, am reinceput sa lucrez pentru CBA, de aceasta din postura de coordonator al Departamentului de Litigii.

Este avocatura o afacere profitabila in Romania?

Avocatura este o afacere foarte profitabila in Romania si in general peste tot in lume.

Numai ca profitul este adus de un nivel de competenta foarte ridicat, de o rapiditate in gasirea solutiilor si a celor mai bune cai pentru punerea lor in practica, de o viziune pragmatica asupra problemelor juridice, de un consum foarte mare de timp si energie si in general de abilitatea de a vedea si de a sprijini interesul clientului.

Cat de usor este sa fii antreprenor in tara noastra? Cat de clara este legea care il priveste pe orice antreprenor?

Este destul de dificil sa fii antreprenor in Romania, dar nu numai din perspectiva legislatiei, care, asa cum bine se stie, este extrem de vasta, cu dispozitii necorelate intre ele, cu preluari eronate ale unor dispozitii europene si mai ales cu o perioada de modificare extrem de scurta.

O dispozitie normativa isi masoara beneficiul in primul rand prin stabilitatea ei in timp, ceea ce in Romania nu se prea intampla. Neexistand stabilitate normativa, antreprenorul si consultantul care il ajuta pe acesta sunt pusi in situatia de a nu putea face un plan pe termen lung, ceea ce este esential pentru o afacere sanatoasa.

Ce efect considerati ca au avut evenimentele politice din ultima vreme asupra mediului de afaceri romanesc?

Instabilitatea politica a reprezentat intotdeauna un pericol major pentru mediul economic, prin temerile pe care le induce cu privire la schimbarile legislative importante, cum sunt nivelul si modalitatea de impozitare, nivelul TVA-ului, organizarea si independenta justitiei.

Ce sfaturi aveti pentru oamenii de afaceri din Romania, in acest sens?

Oamenii de afaceri au gasit intotdeauna modalitatile eficiente de a escalada perioadele tulburi. Sunt convinsa ca si in aceasta perioada vor gasi o cale de a comunica cu politicul, astfel incat mediul economic sa fie cat mai putin afectat de schimbarile politice.

Stabilitatea economica este esentiala, oamenii de afaceri stiu acest lucru si stiu ca pot exercita o presiune constructiva asupra guvernantilor pentru mentinerea sau crearea unui cadru legislativ rezonabil.

Romania este o tara in care se pot dezvolta afaceri profitabile, insa este nevoie de un anumit nivel de coeziune, de inchegare in mediul de afaceri, astfel incat puterea si semnalele care vin din aceasta directie sa conteze cu adevarat.

Daca ar fi sa o luati de la capat, care ar fi domeniul in care ati incepe o afacere in acest moment?

M-am gandit de foarte multe ori la ipoteza unui nou inceput, insa de fiecare data am constatat ca tot spre avocatura m-as intoarce. M-am regasit intotdeauna in ideea de a crea, de a construi si sprijini atat afacerile, cat si ideile si vietile celorlalti.

Daca totusi s-ar pune problema unei schimbari majore, as opta pentru o afacere care, ca si avocatura, ar avea un puternic impact social, de exemplu in sanatate sau in educatie, domeniile care sufera atat de mult astazi dar care sunt esentiale pentru dezvoltarea noastra.

Cat de puternic este afectata viata personala de pozitia pe care o ocupati in casa de avocatura "Ciurtin, Brasoveanu & Asociatii". Cum stati la capitolul "time management"?

Cred ca oricine care isi construieste o cariera profesionala solida este obligat sa isi educe maniera in care foloseste timpul. La mine lucrurile s-au prezentat mai usor, pentru ca am reusit sa fac acest lucru in mod natural.

Cred cu tarie si pun in practica ideea ca exista timp pentru a realiza cat mai multe dintre lucrurile la care ne gandim. Sigur ca viata personala a unui carierist se resimte, pentru ca orice performanta se face cu sacrificii. Dar am reusit sa mentin un echilibru intre cele doua laturi, respectiv viata profesionala si cea personala.

Ce inseamna pentru dumneavoastra timpul liber?

Timpul liber inseamna de cele mai multe ori lectura, in cele mai variate domenii, miscare, prieteni si familie. Incerc sa nu stau departe nici de viata culturala a Bucurestiului, astfel ca particip la multe dintre evenimentele culturale, pe care le aleg in functie de ceea ce imi face cea mai mare placere.

Va ramane timp si pentru pasiuni? Care sunt acestea?

Una dintre cele mai mari pasiuni este istoria si incerc sa o abordez nu din perspectiva unei insiruiri de evenimente, ci mai mult din perspectiva mentalitatii care a guvernat anumite epoci sau producerea anumitor evenimente.

Dupa ce am citit foarte mult Neagu Djuvara, in prezent citesc cartile unui alt mare istoric roman, Lucian Boia, al carui discurs si abordare a istoriei marilor puteri europene si mondiale fac mult mai usoara intelegerea stadiului politic si economic actual.

Si, pentru ca suntem la editia de weekend: care a fost cea mai reusita vacanta pe care ati avut-o in ultima perioada? Povestiti-ne mai multe despre ea.

In general imi place sa ajung in locuri incarcate de foarte multa istorie si mai putin in insule exotice, cu spa-uri renumite.

Astfel ca una dintre cele mai frumoase vacante a fost cea pe care am petrecut-o in Israel si Iordania.

Impactul unor culturi si civilizatii atat de vechi, precum cele de la Ierusalim, Jeriho si Petra, influenteaza modalitatea de percepere a civilitatiilor araba si iudaica si te determina sa cauti raspunsuri si in afara mentalitatii occidentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#afaceri profitabile, #avocatura afaceri profit, #Petronela Cernat Ciurtin Brasoveanu Partners , #Companii Romania