Patruzeci de persoane din conducerile Romgaz si ANRE, cercetate pentru subminarea economiei nationale

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 20:59
1528 citiri
Patruzeci de persoane din conducerile Romgaz si ANRE, cercetate pentru subminarea economiei nationale

Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Potrivit unui comunicat, cele 40 de persoane sunt suspectate ca "au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".

De asemenea, anchetatorii spun ca prejudiciul a fost creat prin faptul ca societatea vizata de ancheta ar fi contractat cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de Romgaz. Gazele proveneau exclusiv din productia interna, cu incalcarea reglementarilor legale in domeniu si, mai mult, desi respectiva firma avea datorii semnificative catre Romgaz la plata gazelor furnizate, a beneficiat in continuare de facilitatile de pret.

Mai mult, procurorii DIICOT sustin ca "activitatea infractionala a generat imposibilitatea repartizarii de catre SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, cu consecinta punerii in pericol a Sistemul Energetic National, ca ramura strategica a economiei nationale si subminarii economiei nationale".

In perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, carora le-a fost adusa la cunostiinta invinuirea, iar in perioada imediat urmatoare vor fi audiati si ceilalti invinuiti.

Societatea care ar fi primit gaze naturale din productia interna, la preturi preferentiale, ar fi InterAgro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae. De altfel, Niculae este vizat si de o ancheta a procurorilor anticoruptie, care il cerceteaza in legatura cu finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoana, pentru alegerile prezidentiale. In acelasi dosar este vizat si Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al PSD Braila.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Romgaz cercetari DIICOT, #conducerea ANRE coruptie , #Companii Romania