Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oltchim: Bogdan Nicolae Stanescu va fi administrator special

Oltchim: Bogdan Nicolae Stanescu va fi administrator special


Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca la Oltchim va fi numit joi Bogdan Nicolae Stanescu, care in prezent lucreaza la BNR, administrator special.

"Va fi interfata dintre actionari si administratorii judiciari. Stanescu va desemna si o conducere interimara la Oltchim, dat fiind ca actualul director si-a prezentat demisia care intra in functiune pe data de 15 martie", a spus Vosganian.

Vosganian a mentionat ca isi doreste un manager angajat prin criterii de performanta.

Nicolae Balan, unul dintre administratorii judiciari de la Oltchim, a identificat trei cauze care au dus la insolventa combinatului din Ramnicu Valcea.

"In primul rand, au fost masuri manageriale inadecvata si de remunerare a neperformantei, precum si probleme la fluxul de numerar. A doua cauza se refera la tranzactiile comerciale si investitiile ineficiente care au decapitalizat substantial societatea. Nu in ultimul rand, avem o serie de persoane care au fost identificate drept cauza a insolventei", a spus Balan, in cadrul unei conferinte organizate miercuri, la sediul ministerului Economiei.

Acesta a mai adaugat ca situatia proasta in care se afla Oltchim, respectiv una de "insolventa clara" era evidenta din 2009.

"Au fost acumulate cheltuieli salariale care au facut imposibila redresarea societatii. In contractul colectiv de munca sunt prevazute o serie de drepturi care in mod evident erau compatibile cu o situatie a unei societati aflate pe profit", a spus Balan.

El a mai mentionat ca in 2009 cheltuielile salariale eraj de 79,4 milioane si ca acestea au crescut pana la 118 milioane lei anul trecut. De asemenea, Oltchim avea pierderi de 200 milioane lei in fiecare an, desi "bugetele aratau cresteri semnificative pe cifra de afaceri, dar in niciun an nu se prevedea o recuperare semnificativa".

Managementul a remunerat o nonperformanta si a contribuit la adancirea pierderilor, spune Balan.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2156 ori