Oficial, IMM-urilor le merge bine, dar in culise se lupta cu statul

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 17:42
1764 citiri
Oficial, IMM-urilor le merge bine, dar in culise se lupta cu statul
Nicio strategie adoptata de IMM-uri nu a functionat in lupta cu birocratia statului / Sursa foto: stiriimm.ro

Situatia IMM-urilor este prezentata diferit. In timp ce consultantii avertizeaza ca 2013 va aduce doar unele provocari, din interior, gravitatea problemelor capata dimensiuni apocaliptice. Statul este optimist, dar este si cel mai hulit de IMM-uri.

IMM-urile sunt o victima colaterala intr-un razboi dus in interiorul statului, spun surse din piata de profil, pentru Business24.

"Daca functionarii ANAF sunt incompetetenti si completeaza gresit o fisa, ne blocheaza fonturile. Daca nu gasesc una dintre fisele necesare la dosar sau daca ea este completata incorect, la fel, ne blocheaza conturile. Blocheaza fisele pe banda rulanta. Este o noua moda a economiei, un sabotaj pe banda rulanta", declara pentru Business24, liderul unei organizatii care grupeaza numeroase IMM-uri. Prefera anonimatul pentru ca nu vrea "bataie de cap"...

"Suferinta IMM-urilor va deveni deplina"

Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca IMM-urile vor fi afectate si de fracturarea productiei industriale, cel mai mare risc al acestui an. In opinia sa, 2013 va fi "anul de cosmar al economiei", pentru ca, dupa ce se vor prabusi combinate mari, precum Mechel Campia Turzii, va urma o noua serie de falimente, din care vor face parte Mechel Reparatii, Ductil Buzau, Ductil Otelul Rosu, Laminorul Braila, Cupru Min, Moldomin sau Arcelor Hunedoara, Arcelor Sidex Galati.

Sursa foto: Coface

"Suferinta IMM-urilor va deveni deplina", crede Blanculescu, precizand ca activitatea intreprinderilor mici si mijlocii este direct legata de cea a combinatelor amintite mai sus, care reprezinta cea mai mare a sectorului productiei industriale din Romania si, implicit, zeci de mii de locuri de munca.

Numarul insolventelor in randul IMM-urilor va creste la 20%

Sursa foto: Coface

Anul acesta va fi unul extrem de dificil pentru IMM-uri, crede Blanculescu, din cauza "factorul de multiplicare", ceea ce inseamna multiplicarea consecintelor actiunii unei companii in economie.

"In momentul in care sectorul industrial a ajuns pe butuci, tsunami-ul creat de acest fenomen loveste in zona factorului de multiplicare. Adica toate IMM-urile legate de combinatele din sectorul industrial care se inchid si intra in faliment, se vor inchide, la randul lor".

Fondul Suveran de Investitii, o solutie?

Consultantul spune ca primul lucru care ar trebui facut pentru remedierea situatiei este instituirea fortei majore la nivelul sectorului industrial si eliminarea schemei de ajutor din domeniul energiei verzi, intrucat certificatele verzi "nu au facut decat sa aplice o lovitura fatala companiilor".

In al doilea rand, guvernul trebuie sa gaseasca o formula unitara pentru toate combinatele care s-au inchis, mai spune Blanculescu.

O solutie ar putea fi "Fondul Suveran de Investitii al Romaniei", care ar avea nevoie de un buget cuprins intre 5 si 10 miliarde de dolari, obtinut dintr-o emisiune de bonduri speciale din zona Golfului Persic. In opinia consultantulul, Fondul ar fi o "ramura de afaceri a guvernului", si ar putea fi alimentata ca orice corporatie din taxe si impozite, dar si din business-urile facute pe cont propriu.

Cu ajutorul acestui Fond Suveran de Investitii, statul roman ar putea sprijini activitatea mai multor combinate mari, prin comenzi de amploare. De pilda, de la Arcelor Mittal sa ia beton, exemplifica Blanculescu.

Prezentul e trist

IMM-urilor genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si reprezinta 54% din valoarea adaugata din economia nationala.

In Romania, 90% dintre companii sunt IMM-uri, acestea avand un impact semnificativ asupra stabilitatii sistemului financiar, asa cum mentioneaza un studiu Coface. Din soldul creditelor acordate companiilor, 70%, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre IMM-uri, conform datelor Coface.

Numarul insolventelor din ultimii doi ani a crescut cu 14,5% anual, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de pana in 10%, iar ponderea firmelor mici in totalul insolventelor s-a marit de la 78% in 2010 la 85% in 2012. Reprezentantii Coface se asteapta ca nivelul sa creasca anul acesta.

Riscurile IMM-urilor:

- cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv de 99%, ca pondere a datoriilor toate in active,

- cea mai ridicata rata a pierderii (-4,5%),

- cel mai scazut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri (37%)

- cea mai extinsa durata medie de incasare a creantelor (172 de zile, cu doua luni mai mult decat cea inregistrata inainte de criza).

Autoritatile sunt optimiste

De azi, IMM-urile pot accesa, prin programul "Mihail Kogalniceanu", o linie de credit de 400.000 de lei anual/intreprindere cu dobanda subventionata de Guvern. Ministrul de resort, Maria Grapini, mai spune ca vrea sa simplifice birocratia si procedurile fiscale pentru reprezentantii mediului de afaceri.

Programul Kogalniceanu. IMM-urile pot lua credit de maxim 400.000 lei anual

Unul dintre proiectele demarate in acest sens este cel legat de etica in afaceri. In prezent, mediul de afaceri este "maltratat" de multe distorsiuni, atat din punct de vedere al prevederilor legale, dar si de modul in care se aplica efectiv legile.

Ministrul delegat a subliniat ca printre preocuparile sale se numara reducerea costurilor pe forta munca, dar si simplificarea birocratiei si a procedurilor fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#situatie IMM, #probleme IMM 2013, #afacere succes, #cum faci bani IMM , #Companii Romania