Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's a retrogradat in scadere ratingul Transelectrica de la "Baa3" la "Ba1"

Moody's a retrogradat in scadere ratingul Transelectrica de la "Baa3" la "Ba1"


Moody's Investors Service a revizuit in scadere, de la "Baa3" la "Ba1" (categoria speculativa), ratingul corporatist (CFR) acordat companiei Transelectrica si a atribuit un calificativ "Ba1" pentru ratingul PDR - probability of default (probabilitate de intrare in incapacitate de plata), se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Actiunea de rating reprezinta o tranzitie a ratingului Transelectrica in categoria speculativa, de la categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), a anuntat Moody's. Agentia a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, ratingurile Transelectrica.

"Retrogradarea ratingurilor Transelectrica de la "Baa3" la "Ba1" reflecta revizuirea in scadere, de la ridicat la solid, a estimarii noastre privind nivelul sprijinului extraordinar pe care Transelectrica se poate astepta sa-l primeasca de la actionarul sau majoritar - guvernul Romaniei. Revizuirea, pentru o posibila retrogradare, a ratingurilor Transelectrica se va concentra pe evaluarea lichiditatilor companiei, care sunt in mod semnificativ dependente de capacitatea firmei de a obtine finantare externa, pentru realizarea planului major de investitii", a afirmat Richard Miratsky, vicepresedinte al Moody's.

Revizuirea estimarii privind nivelul sprijinului pe care Transelectrica se poate astepta sa-l primeasca de la guvern reflecta, in opinia Moody's, recenta scadere, de la 73,69% la 58,69% a participatiei detinute de detinute de executiv la Transelectrica, estimarea agentiei ca executivul si-ar putea reduce si mai mult participatia detinuta la aceasta companie, aproape de pragul de 51%, pe termen mediu si scurt si revizuirea in scadere a ipotezei probabilitatii unui ajutor al guvernului sau alta interventie economica in cazul in care Transelectrica se confrunta cu probleme majore, evidentiate in cazul recentei cereri de insolventa a Hidroelectrica.

Transelectrica a raportat un profit net in valoare de 43,636 milioane de lei in primul trimestru din acest an, de peste 3,7 ori mai mic comparativ cu perioada similara a anului trecut. La 31 martie 2012, compania a inregistrat venituri totale de 900,106 milioane de lei si a efectuat cheltuieli totale de 843,036 milioane de lei, rezultand un profit brut de 57,069 milioane de lei. Cifra de afaceri a Transelectrica a depasit 884 milioane de lei.

Dupa primul trimestru al acestui an, compania consemna datorii totale de 1,856 miliarde de lei si creante de incasat de 978,816 milioane de lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1220 ori