Mai multe CET-uri vor primi pacura si carbune din rezerva de stat

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:54
2876 citiri
Mai multe CET-uri vor primi pacura si carbune din rezerva de stat

Un numar de 16 centrale electrice si termice, complexuri si societati energetice, printre care Termoelectrica si complexurile Turceni, Rovinari si Craiova, vor primi de la rezerva de stat, sub forma de imprumut, 1,18 milioane tone de carbune si 134.500 tone de pacura.

Imprumuturile vor fi date din rezervele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Problemelor Speciale.

"Urmare perioadei de deficit hidrologic, inca din luna iunie producatorii de energie electrica din termocentrale au fost nevoiti sa suplimenteze productia pentru acoperirea consumului intern de energie al tarii. Avand in vedere si prognoza de crestere a consumului de energie electrica fata de anul precedent, se impune asigurarea necesarului de carbune si pacura pentru functionarea in conditii de siguranta a Sistemului Electroenergetic National, se afirma in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul MECMA.

Astfel, se impune promovarea unui act normativ pentru aprobarea scoaterii din rezerva de stat, cu titlu de imprumut, pana la 31 octombrie 2012, a unor cantitati de carbune energetic si pacura pentru unele centrale electrice si termice aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sau din administrarea Consiliilor Judetene si/sau Locale, se mai mentioneaza pe site.

Masura e necesara pentru a corela consumul de energie electrica si termica la proframul de iarna

Masura este necesara si pentru corelarea consumurilor de energie electrica si termica potrivit programului de iarna in domeniul energetic pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta si stabilitate a Sistemului Electroenergetic National in perioada 1 octombrie 2011 - 31 martie 2012, cu necesarul de combustibili. De asemenea, se are in vedere evitarea eforturilor financiare mari pentru producatorii de energie electrica, care ar avea influente negative asupra pretului de cost al energiei electrice.

Capacitatea utila reala de stocare din centrale este ocupata in proportie de 70% la carbune, respectiv 50% la pacura, de stocurile rezerva de stat, astfel incat capacitatile proprii utile reale ale centralelor devin insuficiente asigurarii unei functionari in bune conditii pe perioada de iarna, se precizeaza in proiectul OUG.

Pornirea instalatiilor de termoficare pentru asigurarea cu agent termic a populatiei, precum si cresterea consumului prognozat de energie electrica pe perioada iernii vor determina cresterea consumurilor medii zilnice si lunare de carbune si pacura, afectand astfel procesul de aprovizionare cu combustibili, se precizeaza in proiect.

Acest lucru impune necesitatea asigurarii consumului de energie electrica, precum si a agentului termic pentru populatie pentru perioada friguroasa constituie o situatie extraordinara si vizeaza interesul general si imediat.

Termoelectrica va primi cea mai mare cantitate de pacura

Astfel, Termoelectrica va primi 10.000 tone de pacura, Electrocentrale Bucuresti 50.000 tone, Electrocentrale Galati 15.500 tone, CET Hidrocarburi Arad - 3.000 tone de pacura, Uzina Termoelectrica Giurgiu - 5.000 tone de pacura, CET Iasi - peste 7.000 tone de pacura, Dalkia Termo Prahova - 14.000 tone de pacura si Modern Calor Botosani - 3.000 tone de pacura.

De asemenea, complexul Craiova va beneficia de 300.000 tone de carbune energetic si 4.500 tone de pacura, Turceni - 150.000 tone de carbune energetic si 2.000 tone de pacura, iar Rovinari - 1.000 tone de pacura.

CET Arad va imprumuta 100.000 tone de carbune energetic, CET Bacau - 250.000 tone de carbune energetic si 5.000 tone de pacura, CET Goovora - 250.000 tone de carbune energetic si 5.000 tone de pacura, Electrocentrale Oradea 30.000 tone de carbune energetic si 6.500 tone de pacura si Termoficare Colterm Timisoara - 100.000 tone de carbune energetic si 3.000 tone de pacura.

Scoaterea la imprumut a cantitatilor de carbune energetic pentru Termoficare Colterm Timisoara, respectiv pacura pentru Uzina Termoelectrica Giurgiu, CET Iasi si Electrocentrale Oradea se poate face pana la data de 31 martie 2012.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#pacura rezerva stat, #carbune rezerva stat, #companii energetice CET rezerva stat , #Companii Romania