Litigiile, copilul rasfatat al avocaturii in an de criza - Interviu Business24

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 10:06
2307 citiri
Litigiile, copilul rasfatat al avocaturii in an de criza - Interviu Business24

Litigiile au ramas cel mai profitabil department al caselor de avocatura, domeniu care a inflorit in plina criza financiara.

Stan Tirnoveanu, managing partner Zamfirescu Racoti Predoiu crede ca recuperarile de creante si insolventele au facut ca "litigiile" sa devina copilul rasfatat al avocaturii, fiind departamentul care a cantarit greu in rezultatele financiare de la sfarsitul anului.

Avocatura ramane unul intre putinele domenii care reuseste sa fie pe plus chiar si la sfarsitul unui an de criza financiara. Cum a fost 2011 pentru Zamfirescu Racoti Predoiu?

Comparand rezultatele preliminarii obtinute de ZRP in anul 2011 fata de cifrele inregistrate anul precedent, observam ca am continuat trendul ascendent din 2010, iar incasarile au fost mai mari cu circa 30%.

Diversificarea specializarilor constituie un avantaj pentru o firma de avocatura si nu exista o perioada sau o conjunctura care sa o defavorizeze. Expertiza oferita in aproape toate domeniile dreptului privat si in parte si in dreptul public, asigura potentialul de crestere si deopotriva sansa de conservare pe perioada de criza.

In 2010 casele de avocatura din Romania anuntau rezultate financiare pozitive datorate in special avantului luat de numarul insolventelor. Au ramas litigiile cel mai profitabil sector si in 2011?

Proiectele de litigii, in principal cele privind recuperarea de creante si insolventa au contribuit cu peste 60% la incasarile inregistrate de firma noastra de avocatura in anul 2011.

In perioada de criza creste inevitabil numarul de litigii comerciale, ceea ce ne-a adus proiecte importante ca numar si complexitate. La fel, departamentul Insolventa si Restructurare a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa.

Pe ce ati mizat in 2011 pentru a va pastra clientii: reduceri la tarifele practicate sau largirea ofertei de servicii oferite?

Am urmarit, pe de o parte, satisfacerea completa a clientelei prin largirea ofertei de servicii oferite, iar pe de o alta parte, acoperirea unei cat mai largi arii de competenta.

Am extins echipele de litigii, am dezvoltat practica de consultanta fiscala, am lansat practica de insolventa ZRP Insolvency, ne-am specializat pe domenii de interes precum energia verde. Nu in ultimul rand, am dovedit echilibru si intelegere ca partener, am oferit protectie si stabilitate colaboratorilor, deopotriva promptitudine si competenta clientilor.

Nici unul dintre clientii nostri semnificativi nu a dat, in perioada de criza, semne de slabiciune, ceea ce era previzibil. Firmele de avocatura cu un brand respectat si o practica profesionala de calitate au accesat in ultimii ani o clientela serioasa, care le-a conferit stabilitate in aceasta perioada mai dificila pe care o traverseaza economia romaneasca.

Nu am fost nevoiti sa operam modificari la tarifele practicate de firma noastra de avocatura, am optat mai degraba, pentru pachete mai bine structurate nevoilor clientelei.

Ce schimbari ati facut in politica interna pentru a tine pasul cu cerintele clientilor? Ati facut reduceri de personal sau ati micsorat salariile?

Cresterea numarului de proiecte ne-a determinat sa recrutam atat avocati in vederea extinderii echipelor cat si personal auxiliar pe parcursul anului 2011.

Am crescut retrocedarile catre avocatii colaboratori, am continuat sa acordam prime si mariri salariale angajatilor merituosi, si am efectuat la finalul anului sapte promovari ca urmare a procesului anual de evaluare a performantelor profesionale ale avocatilor colaboratori.

Care a fost cea mai mare tranzactie la care ati lucrat in 2011?

Mentionez oferta publica secundara de actiuni emise de ALRO pe Bursa de Valori Bucuresti si proiectul initiat de Vimetco Power Romania privind realizarea unei centrale de cogenerare cu ciclu combinat de 250 MWe / 195 MWth la Tulcea.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#ZRP litigii, #casa de avocatura zamfirescu racoti predoiu, #avocati ZRP, #Tarnoveanu ZRP , #Companii Romania