Unda verde pentru listarea unui nou pachet Transgaz. Care e potentialul de succes?

Joi, 28 Iunie 2012, ora 14:16
1808 citiri
Unda verde pentru listarea unui nou pachet Transgaz. Care e potentialul de succes?

Guvernul si-a dat acordul pentru inceperea procedurilor de listare a Transgaz pe Bursa. Dupa ce insolventa Hidroelectrica a "zguduit" increderea investitorilor in companiile de stat, iar S&P a modificat perspectiva ratingului Transgaz, ce sanse mai are compania la un succes pe bursa?

Guvernul si-a dat acordul pentru inceperea procedurilor de listare pe Bursa a unui pachet de 15% din actiunile Transgaz.

"Memorandumul prevede derularea proiectului de oferta publica secundara de vanzare actiuni emise de Transgaz pe piata de capital. Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se scoate la vanzare pe piata de capital un pachet de 15% din actiunile detinute la Transgaz Medias", a informat Executivul.

Anuntul guvernului vine dupa ce, acum doua saptamani, agentia de rating Standard & Poors a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz de la "stabila" la negativa. In plus, agentia anticipeaza chiar o scadere a calificativului companiei pusa pe seama incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului privind politica de dividente.

Listarea Transgaz, poveste cu bataie lunga

Vanzarea pe Bursa a actiunilor Transgaz, inclusa in acordul Romaniei cu FMI era programata pentru luna aprilie. Pana in prezent a fost selectat doar intermediarul operatiunii.

FMI a atras atentia Romaniei in luna mai ca programul de privatizare nu a fost respectat si a decis prelungirea termenului de incepere a operatiunilor pentru Transgaz pana la finele lunii iunie. Cu toate acestea, nici acest termen nu va putea fi respectat, este de parere premierul Ponta.

"Am progresat foarte mult in pregatirea vanzarii de actiuni Transgaz, dar nu vom reusi probabil sa o realizam pana la sfarsitul lunii iunie (...)", a spus Ponta.

Romania ar putea cere FMI un ragaz un an pentru listarea companiilor de stat pe Bursa. Ministerul Economiei a lansat recent in dezbatere un proiect de ordonanta de urgenta prin care perioada de listare la bursa a unor actiuni la companii de stat este extinsa cu un an, pana in 31 decembrie 2013.

Mingea este in terenul guvernului pentru a finaliza procedurile de listare, este de parere brokerului Eugen Voicu, presedinte Certinvest.

"Guvernul poate sa actioneze intr-un sens sau altul, adica poate sa acceleze sau sa incetineasca procesul de listare a unei companii de stat pe Bursa. Cu atat mai mult, cred ca daca ar da un semnal pozitiv pentru acest gen de operatiuni, guvernul s-ar credibiliza mai mult, pozitionandu-se in sfera de interes pentru investitori", a declarat Eugen Voicu pentru Business24.

Manaila: Investitorii straini vor fi reticenti sa investeasca in Romania

Insolventa unei companii de talia Hidroelectrica si greutatile pe care Romania le intampina in listarea pe bursa a companiilor de stat transmit un mesaj negativ investitorilor externi si implicit va pune presiune asupra leului, a precizat Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.

"Este un semnal foarte prost pentru exterior si un loc de atac speculativ. Investorii straini vor fi extrem de reticenti sa investeasca in Romania si vor incerca sa isi protezeze investitii sau sa limiteze riscurile pe aceasta piata ceea ce se va traduce intr-o presiune asupra leului", a declarat Adrian Manaila, actionar majoritar Elda Invest, pentru Business24.

Tradeville: Transgaz prezinta in continuare interes pentru investitori

Transgaz va continua sa atraga investitori, crede Georgiana Androne, analist Tradeville.

"In ciuda evenimentelor recente, suntem de parere ca Transgaz prezinta in continuare interes pentru investitori. In perioadele de turbulenta pe piete, acestia tind sa se refugieze in companiile defensive, cu business-uri stabile si rezultate previzibile, iar sectorul utilitatilor intruneste aceste caracteristici.

In plus, ne asteptam ca emitentul sa-si mentina si pentru anul viitor politica generoasa de distributie a dividendelor (companiile de stat au fost obligate sa plateasca minim 85% din profitul pe 2011 ca dividende, iar in cazul Trangaz procentul a fost de 92). Nu in ultimul rand, dupa o scadere accentuata la inceputul lunii mai, actiunile s-au stabilizat, ramanand deasupra unui nivel puternic de suport la 190 lei", a declarat Georgiana Androne, analist Tradeville pentru Business24.

Potrivit acesteia, conditiile economice globale coroborate cu conditiile pietei din Romania ii fac pe cei implicati sa isi doreasca ca listarea efectiva sa aiba loc in aceasta toamna.

"Avand in vedere situatia de pe pietele globale, stirile recente legate de companiile de stat, valoarea pachetului ce urmeaza a fi listat (aproximativ 340 milioane lei) si volumele scazute de tranzactionare din ultima perioada, credeam ca cei implicati ar prefera ca listarea efectiva sa aiba loc la inceputul toamnei, dupa ce vor reusi sa prezinte compania investitorilor interesati si cand poate conditiile din pietele internationale se vor imbunatati", a adaugat analistul Tradeville.

Voicu: Pretul rezolva problema lipsei investitorilor

Intrebat daca investorii vor mai fi interesati de companiile de stat, majoritatea cu datorii si probleme de management, Voicu a spus ca pretul va rezolva problema interesului investitorilor.

"Eu privesc la un lucru pozitiv continuarea procesului de listare si chiar daca va fi afectat putin pretul, eu cred ca ar fi un balans pentru ceea ce se intampla la Hidroelectrica. Investitorii vor fi intotdeauna interesati, pretul este cel care rezolva problema investitorilor. Reglajul se face prin pret", a adaugat brokerul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#listare Bursa Transgaz, #actiuni Transgaz, #pret actiuni Transgaz , #Companii Romania