Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Korodi: Exploatarea de la Rosia Poieni necesita investitii de milioane de euro

Korodi: Exploatarea de la Rosia Poieni necesita investitii de milioane de euro


Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat, intr-un interviu acordat luni seara agentiei Mediafax, ca titularul proiectului minier de exploatare a cuprului de la Rosia Poieni, fie ca va ramane statul, fie ca va aparea vreun investitor, va trebui sa aloce milioane de euro problemelor de mediu.

In interviu, Korodi Attila explica de ce proiectul Cupru Min nu necesita o implicare speciala din partea ministerului pe care-l conduce, contrar ideii ca acest proiect ar depinde de vreun aviz de mediu.

"Noi avem o treaba acolo, dar nu este o treaba critica. Pur si simplu, pe orice procedura de privatizare, legislatia spune ca Ministerul Mediului trebuie sa faca un fel de audit, adica autoritatea competenta trebuie sa spuna care este incarcarea cu responsabilitati de mediu si aceea trebuie dusa mai departe ca o responsabilitate, obligatie a viitorului beneficiar al proiectului sau cumparator al companiei respective", afirma Korodi.

Ministrul a declarat ca autorizatia integrata de mediu pentru exploatarea Cupru Min de la Rosia Poieni este expirata. Pentru o eventuala reautorizare, titularul investitiei - fie ca este vorba de stat, ca in prezent, fie ca este vorba de vreun investitor ce doreste sa cumpere proiectul de exploatare a cuprului - are o serie de responsabilitati "foarte clare", care se refera la iazul de decantare.

"Indiferent daca se privatizeaza sau nu, reprezinta o responsabilitate. Trebuie reinceputa procedura de reautorizare integrata si pentru aceasta trebuie atinse anumite elemente investitionale, este normal. Deci nu vad niciun element problematic pentru noi, Ministerul Mediului, institutional", afirma Korodi.

In cazul unei privatizari a companiei, investitorul va fi obligat sa aloce o suma "de ordinul milioanelor de euro" pentru investitiile de mediu.

"Nu se poate emite o noua autorizatie daca nu sunt anumite elemente indeplinite. Dar (investitia se intampla, n.r.) pe un amplasament care functioneaza, nu vorbim de o investitie noua, nu vorbim de lucruri necunoscute, ci pur si simplu de lucruri care sunt de ani de zile definite in autorizatia integrata de mediu, deci nu este, din punctul meu de vedere, un element la care ar trebui sa ne gandim.

Pur si simplu trebuie mers inainte, dar in momentul unei proceduri (de reautorizare, n.r.) cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea de a le duce mai departe, ori un cumparator nou, ori cine este actualul actionar", declara Korodi.

Ministrul a refuzat sa avanseze vreo suma concreta ce ar trebui investita la Rosia Poieni.

"Nu am o cifra sa va zic acum, eu am zis numai tema. Tema se refera la iazul de decantare. (...) Nici vreun ordin de marime nu am. Desigur, vorbim de milioane de euro, deci nu vorbim de sute de mii de euro, vorbim de marimi mari. Dar la un proiect industrial, care oricum lucreaza cu ordine de marimi foarte mari", a mai spus Korodi pe acest subiect.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1560 ori