Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investigatiile contractelor Hidroelectrica vor dura pana la sfarsitul anului

Investigatiile contractelor Hidroelectrica vor dura pana la sfarsitul anului


Investigatiile derulate de Consiliul Concurentei si Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel putin pana la sfarsitul lui 2012, sanctiunile maxime stabilite prin legislatia nationala fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, potrivit lui Bogdan Chiritoiu.

"Investigatia pe care o desfasuram noi si cea desfasurata de Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica sunt in stare incipienta si vor mai dura cel putin pana la sfarsitul anului", a declarat vineri presedintele Consiliului Concurentei, BogdanChiritoiu, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al institutiei.

Acesta a explicat ca, prin aplicarea legislatiei nationale, sactiunile pot fi de pana la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent.

"La Comisia Europeana este mai complicat. Va considera ca s-a dat un ajutor de stat prin faptul ca pretul nu a fost apropiat de piata si atunci poate sa impuna recuperarea ajutorului pe toata perioada contractelor. Diferenta intre pretul de piata si cel platit poate fi considerat ajutor de stat si poate fi data decizie de recuperare de catre Comisia Europeana", a explicat Chiritoiu.

Oficialul a aratat ca pentru stabilirea procentului din cifra de afaceri se tine cont de contractele de un an sau de mai multi ani.

"Cu cat durata este mai mare, cu atat procentul este mai mare, dar nu poate depasi 10%, care se aplica numai la anul anterior sanctiunii", a mai spus Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a demarat o investigatie asupra contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea daca partenerii din contracte s-au inteles intre ei privind pretul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT Romania si EFT Elvetia.

Si Comisia Europeana a demarat o investigatie asupra acestor contracte, existand suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a pretului foarte mic din aceste contracte.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara recent ca se doreste aducerea contractelor incheiate de Hidroelectrica cu "baietii destepti" pe piata concurentiala, in urma negocierilor reusindu-se eliminarea pretului fix din aceste contracte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1415 ori