Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul nu acorda in acest an credite pentru IMM care angajeaza someri

Guvernul nu acorda in acest an credite pentru IMM care angajeaza someri


Patronii de intreprinderi mici si mijlocii care creeaza noi locuri de munca si angajeaza someri nu vor primi in acest an credite avantajoase sau fonduri nerambursabile din bugetul asigurarilor sociale, Guvernul hotarand ca acest sistem, introdus in 2002 de Cabinetul Nastase, sa nu fie aplicat.

Proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat propus de Guvern pentru acest an prevede ca in anul 2013 nu se acorda credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevazute in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Legea respectiva stabileste ca, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate pot fi acordate, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase.

Creditele sunt acordate pentru investitii pe o perioada de cel mult 3 ani, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. In judetele in care rata medie anuala a somajului se situa peste rata medie anuala a somajului pe tara, creditele aveau o dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR.

Conditiile pentru primirea creditului sunt ca firma sa aiba cel mult 250 de angajati si sa lucreze in productie, servicii sau in turism, pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din randul somerilor, iar acestia sa fie pastrati cel putin trei ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2124 ori