Guvernul nu acorda in acest an credite pentru IMM care angajeaza someri

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 18:05
2440 citiri
Guvernul nu acorda in acest an credite pentru IMM care angajeaza someri

Patronii de intreprinderi mici si mijlocii care creeaza noi locuri de munca si angajeaza someri nu vor primi in acest an credite avantajoase sau fonduri nerambursabile din bugetul asigurarilor sociale, Guvernul hotarand ca acest sistem, introdus in 2002 de Cabinetul Nastase, sa nu fie aplicat.

Proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat propus de Guvern pentru acest an prevede ca in anul 2013 nu se acorda credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevazute in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Legea respectiva stabileste ca, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate pot fi acordate, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase.

Creditele sunt acordate pentru investitii pe o perioada de cel mult 3 ani, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. In judetele in care rata medie anuala a somajului se situa peste rata medie anuala a somajului pe tara, creditele aveau o dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR.

Conditiile pentru primirea creditului sunt ca firma sa aiba cel mult 250 de angajati si sa lucreze in productie, servicii sau in turism, pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din randul somerilor, iar acestia sa fie pastrati cel putin trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#credit imm, #guvern credite IMM, #faciltiati IMM angajari someri , #Companii Romania