Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a dat unda verde pentru limitarea exportului de electricitate

Guvernul a dat unda verde pentru limitarea exportului de electricitate


Guvernul a avizat hotararea care permite companiei Transelectrica, in situatii critice, sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, precum si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

Actul normativ a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului, care nu a durat mai mult de jumatate de ora, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"S-a aratat, in sedinta de guvern, ca astfel de masuri vor fi luate doar in cazuri exceptionale", au aratat sursele citate.

Perioada propusa in proiectul de act normativ pentru aplicarea acestor masuri este 16 februarie-15 martie 2012.

Actul normativ prevede ca transportatorul national de electricitate Transelectrica poate dispune in regim de urgenta, in intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de masuri de siguranta, respectiv sa limiteze sau sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune, exceptat fiind exportul de electricitate aferent tranzitelor, precum si sa puna in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de electricitate in situatii critice in sistemul energetic national.

Masuri vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil

Aceste masuri vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

Interventia Guvernului prin abilitarea Transelectrica sa adopte astfel de masuri este justificata, in proiectul de hotarare, prin perspectiva continuarii procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a mentinerii conditiilor meteorologice nefavorabile in cusrul lunii februarie 2012.

Sunt insa invocate si deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cresterea consumului de gaze naturale pentru incalzirea populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol.

Masurile de interventie vor avea consecinte economice asupra unor categorii de operatori economici

"Sistarea efectului de crestere necontrolata a preturilor pe pietele centralizate de energie electrica" in lipsa unor oferte de vanzare suficiente pentru acoperirea cererii de electricitate este un alt argument invocat in proiectul de act normativ.

In document se sustine ca masurile de interventie vor avea consecinte economice numai asupra unor categorii de operatori economici, respectiv a producatorilor care exporta electricitate si a consumatorilor "care pot fi intreruptibili" in anumite conditii tehnice.

Ministerul Economiei a sustinut, luni, ca Romania nu are probleme in producerea de energie electrica si nu sunt motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie, precizand ca prin aceasta hotarare "se creeaza mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate sa asigure in timp real echilibrul" intre consumul si productia de energie electrica.

Si presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este exclusa intreruperea livrarii energiei catre populatie, mentionand, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul sa decida in legatura cu sistarea exporturilor energetice.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a solicitat insa ministrului Economiei sa il demita din functie pe directorul general al companiei Transelectrica, Horia Hahaianu, pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile si idei contradictorii care au creat panica.

Transelectrica a anuntat, vineri, ca "din cauza deficitului de energie electrica" din Sistemul Energetic National-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, paaura si gaze naturale), in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export.

Compania a mai anuntat, ca, de asemenea, nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a SEN, astfel ca Transelectrica SA este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale.

Luni, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, in care arata ca, la ora actuala Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta si nu exista riscul sistarii alimentarii cu energie in regim normal a populatiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1181 ori