Forestierii din Bistrita catre ministrul Varga: Noul Cod silvic favorizeaza strainii, nu pe noi

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 10:42
2012 citiri
Forestierii din Bistrita catre ministrul Varga: Noul Cod silvic favorizeaza strainii, nu pe noi

Reprezentantii firmelor forestiere din Bistrita-Nasaud i-au reprosat ministrului Lucia Varga ca guvernarea actuala a adus la maturitate "un mostru in procesarea lemnului", creat de mediul politic inca din 2001, ei referindu-se la un concern din Austria, care ar fi favorizat de noul Cod silvic.

Viorel Docea, proprietarul unei firme de prelucrare a lemnului din comuna Cosbuc (judetul Bistrita-Nasaud), a declarat, vineri, intr-o dezbatere cu ministrul Lucia Varga pe tema noului Cod silvic, ca acesta va duce la disparitia firmelor romanesti si la favorizarea companiilor straine, dand exemplul concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

"In toata discutia, cred ca se omite un lucru extrem de important, si anume faptul ca mediul politic, incepand din 2001, a creat un monstru in Romania in procesarea lemnului si, in perioada dumneavoastra, l-ati adus la maturitate", a spus Docea, aplaudat de participantii la dezbatere.

Procesatorul din comuna Cosbuc a afirmat ca firmele romanesti nu au nicio sansa in fata unei companii atat de puternice, precum cea austriaca.

"Eu va intreb: ce-o sa facem de la anul noi, cand Holzindustrie Schweighofer deschide a treia fabrica? Ce sanse avem noi cu instalatiile noastre rudimentare, modernizate sau nemodernizate? Ce sanse avem in fata colosului Schweighofer? Dintre toti procesatorii din sala cine credeti ca-si permite sa plateasca 110 euro pe metru cub de lemn rasinos? Poate ca nu stiti de presiunea pe care o face Holzindustrie Schweighofer pe toti agentii economici din tara. Aceasta presiune nu are legatura cu Codul silvic. Prin vanzarea masei lemnoase la drum, am pierdut lupta pentru paduri", a spus Docea.

Larionesi: Nu se respecta regulamentul de exploatare a masei lemnoase

Un alt om de afaceri, Traian Larionesi, de la grupul de firme Frasinul, care detine mai multe fabrici de prelucrare a lemnului in judet, sustine ca nu se respecta regulamentul de vanzare a masei lemnoase.

"Nu Codul silvic vechi a favorizat si favorizeaza Schweighofer fiindca despre aceasta companie este vorba. Daca s-ar respecta regulamentul de exploatare a masei lemnoase nu ar fi problema cu Schweighofer, dar nu se respecta. Noi, in Bistrita-Nasaud, forestierii, daca am facut profit, l-am reinvestit si am creat locuri de munca. Daca regulamentul de vanzare a masei lemnoase s-ar aplica corect, nu am fi in situatia sa ne luptam cu Schweighofer si sa ne termine", a spus Larionesi.

Omul de afaceri i-a cerut ministrului Lucia Varga sa interzica firmei Holzindustrie Schweighofer sa participe la licitatii.

"Rugamintea mea este sa scoateti Holzindustrie Schweighofer de la licitatii. Daca vrea sa cumpere lemn de la mine sau de la altii, foarte bine, dar sa nu participe la licitatii", a spus Traian Larionesi.

Ministrul a intervenit in discutii si a spus ca statul roman nu vrea sa sprijine exportul de cherestea si de lemn, ci prelucrarea lemnului in tara.

"Ce nu poate absorbi piata locala se exporta, dar noi vrem sa descurajam exportul si sa incurajam prelucrarea lemnului in tara. Intentia mea e sa sprijin acei investitori care au afacerile in judetele in care exista resursa. Stiu problema cu Schweighofer. Stiu ca ei au facut ca presiunea asupra padurii sa fie enorma. Tocmai de aceea v-am propus acest nou Cod Silvic, astfel incat lemnul sa nu mai fie greu accesibil pentru firmele care au sediul la dumneavoastra in judet, ci sa ramana si sa fie prelucrat aici. Gandim la fel, doar ca ati avut impresia ca eu nu doresc sa sprijin activitatea firmelor din Bistrita, dar doresc si voi gasi toate mecanismele de sprijin pentru ca modelul integrat pe care il aveti aici. Il voi promova in toata tara. Nu dorim ca lemnul sa fie dus ca materie prima. Chiar cred ca lemnul poate fi valorificat superior. Ati spus ca azi e o presiune foarte mare asupra dumneavoastra din partea Holzindustrie Schweighofer. Doriti sa nu facem nicio modificare la Codul silvic si, intr-adevar, peste doi-trei ani sa nu mai aveti de lucru?", a spus ea.

Ministrul a declarat ca aspectele sesizate de forestieri sunt "grave, grele si reale".

"Acum lucram la regulamentul de vanzare sa-l modificam si pretul de vanzare nu va fi singurul criteriu. Avem de ales daca ramanem asa - fiindca ati spus ca sunteti tari si v-ati incolona si nu v-am vazut incolonati in ultimii patru ani - acum, cand sunteti putin disperati, va puneti problema reala. Eu am gasit o stare de fapt, o Romanie in care lemnul nu e gestionat corespunzator si sunt hotarata ca, prin Codul silvic, regulamentele de exploatare, vanzare a masei lemnoase sa facem ordine si, pana la urma, sa sprijinim agentii economici fiindca astfel vom avea taxe si impozite mai mari si locuri de munca. Noi am constatat ca agentii economici din Romania nu mai au acces la resursa pentru a-si putea desfasura activitatea. Am venit cu niste modificari legislative pentru a-i incuraja, a-i sprijini sa aiba acces la resursa si ne certati? Trebuie sa ne hotaram", a spus Varga.

Primarul comunei Romuli, Ioan Monita (PNL), i-a sugerat apoi ministrului sa introduca in noul Cod silvic o prevedere prin care niciun procesator sa nu aiba dreptul sa prelucreze mai mult de 10% din masa lemnoasa a tarii.

"E o idee foarte buna. Poate fi un amendament. Eu o sprijin in totalitate. Noi am pus-o initial in noul Cod silvic, dar a fost emilinata de Ministerul Justitiei, o mai punem fara nicio problema", a spus Varga, adaugand ca parlamentarii pot depune amendamente in acest sens.

Cine este "termita" numarul 1 din Romania

Holzindustrie Schweighofer este o companie din industria lemnului din Austria, detinuta de omul de afaceri Gerald Schweighofer.

Prima investitie in Romania s-a finalizat in 2003, cand a deschis fabrica de cherestea de la Sebes, in urma unei investitii de 100 de milioane de euro, unitatea de productie intinzandu-se pe o suprafata de 35 de hectare. In anul 2009, fabrica din Sebes a avut o cifra de afaceri de 207 milioane de euro si un profit 24 milioane de euro.

In 2008, Holzindustrie Schweighofer a ajuns la final cu o investitie de 115 milioane de euro intr-o alta fabrica de cherestea plasata la Radauti, aceasta si fabrica de la Sebes fiind cele mai mari pe care le detine in Romania.

In anul 2009, concernul austriac a achizitionat fosta fabrica IKEA de la Siret, care fusese construita in 1999 de compania Swedwood, detinuta de IKEA, in urma unei investitii de 12 milioane euro.

Tot in 2009, compania austriaca a inaugurat cea mai mare centrala de cogenerare pe baza de biomasa din Romania, la Radauti. Centrala are o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5 MW energie electrica, investitia ridicandu-se la 20 de milioane de euro.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, s-a aflat vineri in vizita in judetul Bistrita-Nasaud, la Lunca Ilvei, unde se afla fabrica MIS Grup, dar si la Anies si Ilva Mica, unde detine fabrici firma Frasinul.

La Cormaia, cartier al orasului Singeorz-Bai, ministrul s-a intalnit cu silvicultori, proprietari de padure, primari, deputati si senatori PSD si PNL, cu care a dezbatut prevederile noului Cod silvic.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Varga codul silvic, #Varga declaratii cod silvic, #Varga exploatatii , #Companii Romania