FMI cere disparitia Electrica SA

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 13:24
3023 citiri
FMI cere disparitia Electrica SA

Compania de stat Electrica SA, detinuta de Ministerul Economiei, va disparea de pe piata furnizarii de energie, deoarece FMI a cerut ca obiectul principal de activitate sa fie transferat catre Electrica Furnizare, firma care va fi privatizata pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Obiectul principal de activitate al Electrica SA este furnizarea de energie electrica. Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementaren domeniul Energiei (ANRE), compania a avut in 2010 o cota de piata de 3%.

Scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la ultimele negocieri arata ca Electrica SA va ramane doar cu activitatile de citire a contoarelor, reglaj in sistemul energetic si dezvoltarea unor proiecte eoliene, urmand ca obiectul principal de activitate sa fie transferat subsidiarei Electrica Furnizare.

Electrica SA detine trei filiale de distributie a energiei (Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Muntenia Nord), trei filiale de furnizare si o firma de servicii si mentenanta, denumita Electrica Sev.

Un numar de cinci dintre cele opt filiale de distributie a energiei ale Electrica SA au fost privatizate. Grupul ceh CEZ a preluat Electrica Oltenia, grupul german E.ON a cumparat Electrica Moldova, iar Enel (Italia) a cumparat Electria Banat, Dobrogea si Muntenia Sud.

Cele trei filiale de furnizare (Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud si Electrica Furnizare Muntenia Nord) au fost incluse in acest an in firma Electrica Furnizare.

Electrica Furnizare si Electrica Serv vor fi privatizate pana la finele lui 2012

Activitatea de furnizare a energiei electrice presupune comercializarea acesteia, utilizand retelele detinute de distribuitorii de electricitate. Operatiunea de distributie este transportul energiei prin retele.

Scrisoarea de intentie cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX, releva ca Electrica Furnizare si Electrica Serv vor fi privatizate pana la finele anului viitor. De asemenea, statul va trebui sa vanda pachete minoritare din cele trei filiale de distributie.

Potrivit FMI, cele trei filiale de distributie nu pot fi integrate intr-o singura societate, dupa modelul Electrica Furnizare, intrucat "o astfel de fuziune ar putea conduce la restrictii de competitie pe piata".

Pe parte de distributie a energiei, cele trei filiale ale Electrica SA au avut o cota de piata de 38,44%. Comparativ, principalul competitor al companiei de stat, respectiv grupul italian Enel, a avut in 2010 o cota de 33,79% din piata distributiei de Energie din Romania.

Calendarul impus de FMI pentru privatizarea Electrica Furnizare si vanzarea pachetului minoritar de actiuni la cele trei filiale de distributie prevede ca pana la mijlocul lunii februarie a anului viitor.

Daca procesul de privatizare esuaza, filialele vor fi lichidate

De asemenea, pana in august 2012 statul va trebui sa publice prospectul de privatizare, urmand ca inchiderea ofertelor sa aiba loc pana la sfarsitul lunii octombrie. In paralel cu derularea acestor operatiuni, companiile mentionate vor disponibiliza angajati.

FMI solicita ca Electrica Serv sa fie privatizata fie cu investitor strategic sau prin oferta de actiuni pe piata de capital pana la mijlocul lunii februarie 2012, iar onsultantul pentru privatizare va fi ales pana in martie.

Electrica Serv are opt filiale, iar pana in iunie 2012 va trebui finalizata privatizarea filialelor Electrica Serv din Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord. Celelalte cinci filiale ale Electrica Serv urmeaza sa fi vandute pana in toamna anului viitor.

Daca procesul de privatizare va esua in cazul uneia sau a tuturor filialelor Electrica Serv, acestea vor fi lichidate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#privatizare Electica, #privatizare filiale, #FMI privatizare Electrica , #Companii Romania