Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI a decis: Electrica nu va avea management privat

FMI a decis: Electrica nu va avea management privat


Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au convenit ca Electrica SA sa nu mai fie inclusa pe lista companiilor de stat la care va fi numit un manager privat, dupa ce furnizorul de energie electrica a fost inclus in aceasta categorie in negocierile initiale dintre cele doua parti.

Scrisoarea de intentie convenita in final de Guvern cu FMI, in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, nu mai prevede includerea Electrica printre companiile de stat cu management privat, asa cum stabilea proiectul scrisorii, relateaza Mediafax.

Pe lista primelor companii care vor avea manager privat au fost insa mentinute Posta Romana, Tarom, Electrificare CFR, SN Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

CFR Marfa a fost scoasa din aceasta categorie si introdusa intr-un proces de privatizare cu un investitor strategic, care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor si in care sa poata fi implicate BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

In acelasi timp, pe lista companiilor la care va fi numit un manager privat ulterior in cursul anului viitor a fost inclusa CN Administratia Porturilor Maritime Constanta. Pe aceasta lista se mai afla CFR SA, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

La inceputul lunii decembrie, Guvernul a avizat cadrul legal care permite incepand cu anul viitor angajarea de manageri privati in companii de stat, stabilind totodata ca nivelul remuneratiei acestora sa nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere intre actionarii companiei respective si persoana selectata pentru postul de manager.

Ministerul Economiei a prelungit pana in 20 ianuarie 2012 perioada in care firmele de recrutare vor putea depune oferte pentru participarea la licitatia de selectare a directorilor generali pentru patru companii de stat si a scazut totodata plafonul privind cifra de afaceri a ofertantilor.

In prima etapa vor fi selectati directori profesionisti pentru companiile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), Electrica Furnizare, Hidroelectrica si Romarm.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2077 ori