Electrica cere E.ON despagubiri de 50 milioane de euro

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 17:34
1593 citiri
Electrica cere E.ON despagubiri de 50 milioane de euro

Compania de stat Electrica SA cere E.ON, care a cumparat in 2005 o filiala a furnizorului de electricitate, despagubiri de circa 50 milioane euro intr-un litigiu initiat de grupul german la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, acuzand ca a fost incalcat contractul de privatizare.

"E.ON a dat in judecata Electrica in luna iulie a anului trecut, acuzand compania de stat ca nu vrea sa le vanda actiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova. E.ON vroia sa cumpere tot pachetul de 27% detinut de Electrica, dar compania de stat a transmis ca, potrivit legii, poate sa vanda doar 17% din actiuni, intrucat diferenta de 10% este rezervata salariatilor. Din acest motiv, E.ON a deschis o actiune la Curtea de Arbitraj de la Paris", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situatiei.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii E.ON nu au dorit sa comenteze informatia.

"Confirmam ca exista o procedura in derulare la Curtea de Arbitraj de la Paris. Pana la finalizarea acestei proceduri, ne abtinem de la comentarii referitoare la acest subiect", se arata intr-un raspuns al E.ON Romania transmis la solicitarea MEDIAFAX.

In contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova este prevazuta optiunea reciproca de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni detinut Electrica. Optiunea de vanzare-cumparare poate fi exercitata in perioada 2008 - 2012 de oricare dintre cele doua companii.

Electrica si E.ON interpreteaza diferit clauzele contractuale

E.ON si-a exercitat optiunea de a cumpara actiunile in 2010, iar in 2011 a reiterat propunerea. Electrica nu a acceptat oferta grupului german, considerand ca pretul este prea mic.

Directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a declarat pentru Mediafax ca Electrica si E.ON au interpretari diferite in ceea ce priveste unele clauze contractuale.

"Exista acest litigiu la Curtea de Arbitraj International de la Paris cu E.ON, avand pozitii diferite in ceea ce priveste indeplinirea unor clauze din contractul de privatizare", a afirmat Folescu.

In acelasi litigiu, Electrica a dat in judecata E.ON, in luna august a anului 2011, acuzand grupul german ca a incalcat o serie de prevederi din contractul de privatizare.

Electrica sustine ca E.ON a inclacat planul de afaceri asumat de E.ON

"Electrica sustine ca E.ON a incalcat unele prevederi, precum planul de afaceri asumat de E.ON in perioada post-privatizare. Electrica sustine ca a fost prejudiciata cu aproximativ 50 milioane de euro, suma care a fost calculata de o firma de consultanta angajata de companie", au spus sursele.

Sursele au precizat ca E.ON ar fi realizat afaceri si profit mai mici decat cele asumate in contractul de privatizare, afectand astfel valoarea de piata a companiei, precum si nivelul dividendelor cuvenite actionarilor. E.ON Romania nu a acordat, de la privatizarea Electrica Moldova, dividende actionarilor.

Valoarea prejudiciului reclamat de Electrica echivaleaza cu jumatate din pretul platit de E.ON pentru achizitia actiunilor Electrica Moldova si majorarea de capital prin care a preluat controlul filialei, respectiv 100,8 milioane de euro.

E.ON a cumparat in 2005 o participatie de aproape 25% din Electrica Moldova

E.ON Energie, divizie a E.ON, a cumparat in 2005 o participatie de 24,26% Electrica Moldova pentru 31,37 milioane euro si a mai participat cu 68,6 milioane euro la majorarea capitalului la 51%.

Pentru pachetul de 24,26%, echivalentul a 10,174 milioane de actiuni, E.ON a platit 3,08 euro pe actiune. Ulterior, pretul a fost suplimentat cu 837.000 euro, valoarea finala fiind 32,2 milioane de euro, iar valoarea pe actiune a urcat la 3,17 euro.

Potrivit surselor citate, pretul oferit de E.ON pentru pachetul minoritar detinut inca de Electrica este inferior celui platit la privatizare.

"E.ON a oferit Electrica 2,6 euro pe actiune, cu care cei de la Electrica nu au fost de acord. Electrica a comandat un raport la o firma de audit din care a reiesit ca un pret mai apropiat de realitate ar fi 3,4 euro pe actiune", au adaugat sursele.

La pretul de 2,6 euro pe actiune, pachetul de 27% detinut de Electrica la E.ON Moldova Distributie ar costa 25 milioane de euro, in timp ce la nivelul de 3,17 euro pe actiune valoarea urca la 42,7 milioane de euro.

Un document oficial al Guvernului, obtinut de MEDIAFAX, arata in 2010 ca Electrica ar putea incasa 30,6 milioane lei (7 milioane euro) din vanzarea actiunilor la E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei (25,3 milioane euro) in cazul E.ON Moldova Distributie.

Electrica Moldova a fost divizata in 2007 doua societati, E.ON Moldova Distributie si E.ON Moldova Furnizare. In 2010, E.ON Moldova Furnizare a fuzionat cu E.ON Gaz Romania, noua societate fiind denumita E.ON Energie Romania.

E.ON Energie Romania este controlata in proportie de 51% de E.ON Romania SRL, Ministerul Economiei are 31,82% din capital, Electrica - 3,78%, iar Fondul Proprietatea detine 13,4% din actiuni.

Compania E.ON Romania detine 51% din actiunile E.ON Moldova Distributie. Electrica are o participatie de 27% (13,5 milioane de actiuni), iar Fondul Proprietatea controleaza 22%.

Electrica a mai fost implicata intr-un litigiu in instanta cu E.ON in 2011, pe care compania de stat l-a castigat, au adaugat sursele.

In acel litigiu Electrica a acuzat E.ON ca a incalcat cluazele din contractul de privatizare a Electrica Moldova care interziceau grupului german sa incheie contracte cu o valoare mai mare trei milioane de euro cu firme din grup fara aprobarea prealabila a Adunarii Generale a Actionarilor.

Instanta a dat castigat de cauza Electrica SA si a obligat E.ON sa plateasca despagubiri de peste un milion de euro, au mai spus sursele citate.

Electrica este controlata de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#electrica, #eon, #despagubiri Electrica, #EON contract, #Electrica Moldova , #Companii Romania