Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doi constructori din Romania lupta pentru un contract de 1,2 miliarde euro intr-o tara araba

Doi constructori din Romania lupta pentru un contract de 1,2 miliarde euro intr-o tara araba


Doua firme de constructii din Romania se afla in negocieri avansate pentru semnarea unui contract de 1,2 miliarde de euro, intr-un proiect algerian de dezvoltare a infrastructurii. Lucrarile vor incepe cel tarziu in luna august si vor dura circa trei ani.

Aproape 400 de ingineri si muncitori calificati romani vor lucra alaturi de algerieni la construirea a 200 de km de drmuri, tuneluri si cai ferate in statul african. Salariul mediu pentru un muncitor calificat se ridica la circa 1000 de euro.

Proiectul este parte a unui ambitios program algerian de dezvoltare, care dispune de un buget de 220 de miliarde de euro. Aproape jumatate din aceasta suma este dedicata investitiilor in infrastructura. Statul algerian doreste construirea a 2500 de km de drumuri noi si reabilitarea altor 8000 de km, construirea de porturi, aeroporturi, linii feroviare si de tramvai etc.

Contractul, accesibil prin intermediul unui consortiu romano-algerian

Deoarece legea algeriana prevede ca doar companiile cu actionariat majoritar din aceasta tara sa poata incheia contracte cu statul, proiectul de 1,2 miliarde de euro a fost atribuit consortiului CB Consalg, din care face parte o companie algeriana (51%) si noua parteneri din Romania.

"Am convenit sa facem o societate mixta romano-algeriana cu care sa ne desfasuram activitatea acolo. E formata dintr-o societate a unui algerian care se ocupa cu materiale de constructii si parteneri romani, pe baza unor contracte de tip consortiu. In total sunt noua companii din Romania: sapte firme individuale si doua consortii cu aproximativ 30 de societati fiecare. Cifra de afaceri cumulata este de 40 de miliarde de euro", a declarat pentru Business24, Florin Bejan, administratorul consortiului romano-algerian CB Consalg, in cadrul unei intalniri la Camera de Comert si Industrie Romania-Algeria.

Dintre cei noua parteneri, doar doua companii au ajuns in negocieri finale pentru subcontractare si mai trebuie lamurite doar cateva chestiuni cu privire la pret, precizeaza Bejan, care nu exclude participarea ambelor firme la proiect. Administratorul consortiului romano-algerian a precizat ca semnarea contractului va avea loc, cel mai probabil, in cursul saptamanii viitoare.

Beneficii fiscale in Algeria pentru companiile straine

Companiile straine care intra pe piata algeriana dispun de o serie de beneficii fiscale, printre care exonerarea de la plata impozitului pe profit pe o perioada intre 2 si 5 ani si exonerarea de la taxa funciara. Taxa pe valoare adaugata se ridica la 17% in Algeria, dar se reduce pentru anumite sectoare la 7%. Taxele vamale se ridica la 3%, impozitul pe dividende la 15%, iar impozitul pe chirii la 7%.

Pe piata algeriana au inceput deja sa isi faca loc multinationalele, precum Phillip Morris, KPMG, BMP Parribas sau Lafarge, insa nu exista suficienti constructori puternici.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4060 ori