Directorul Societatii Inchideri Mine Valea Jiului a demisionat

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 16:10
2786 citiri
Directorul Societatii Inchideri Mine Valea Jiului a demisionat

Directorul Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Dragoescu, a demisionat, vineri, din functie, dupa ce Guvernul a decis ca societatea sa treaca, de saptamana viitoare, in subordinea Ministerului Energiei, ea urmand sa fie condusa de un reprezentant PSD.

Petre Dragoescu a declarat corespondentului Mediafax ca a demisionat din functia de director al SNIMVJ pentru a "detensiona situatia" din Valea Jiului, dupa ce aproximativ o mie de mineri de la trei unitati miniere ale societatii - Paroseni, Uricani si Petrila - s-au blocat in subteran in semn de protest fata de faptul ca reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu cumpara carbunele pe care acestia il extrag.

"La nivel de ministere (Ministerul Economiei si Ministerul Energiei - n.r.) s-a convenit ca ambele societati din Valea Jiului (Societatea Nationala a Huilei si SNIMVJ - n.r.) sa fie subordonate aceluiasi minister, respectiv Ministerul Energiei. In aceste conditii, pentru a detensiona situatia din Valea Jiului si pentru a rezolva imediat problema minerilor care sunt in subteran, am considerat ca trebuie sa-mi dau demisia, fiindca aceasta demisie este in folosul minerilor", a spus Dragoescu.

Potrivit sursei citate, saptamana viitoare, Guvernul va rezolva trecerea SNIMVJ in subordinea Ministerului Energiei, structura condusa de social-democrati.

Dragoescu, care este membru PNL, a precizat ca SNIMVJ va fi condusa de un reprezentant al PSD (Aurel Anghel, directorul Minei Paroseni - n.r.).

Aurel Anghel este directorul Minei Paroseni si membru PSD, fiind cumnatul deputatului PSD de Valea Jiului Cristian Resmerita.

Aproximativ o mie de mineri de la cele trei unitati miniere ale SNIMVJ sunt blocati, vineri, in subteran, alte circa 300 de persoane de la suprafata manifestand in semn de solidaritate cu acestia, iar la Mina Uricani protestatarii de la suprafata s-au urcat pe carbunele depozitat in curte.

Minerii din schimburile I, II, III si IV de la unitatile miniere Petrila, Paroseni si Uricani sunt blocati, vineri, in subteran, ei protestand astfel fata de faptul ca reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu cumpara carbunele pe care acestia il extrag.

Protestatarii de la Uricani spun ca traiesc o experienta fara precent - sa stea, la propriu, cu huila sub talpi - si sunt nemultumiti ca, desi societatea la care lucreaza le asigura locurile de munca pentru o perioada definita de un acord al statului cu Comisia Europeana, sunt in situatia de a fi dati afara fara nicio explicatie.

Mai mult, acestia au facut apel la clasa politica sa intervina pentru ca statul roman sa isi respecte acordurile incheiate cu Comisia Europeana.

Intre timp, la Petrosani a ajuns un secretat de stat de la Ministerul Economiei, Bogdan Nicolae Badea, pentru a participa la negocieri pentru rezolvarea situatiei. Aceste negocieri au avut loc insa la Prefectura Hunedoara din Deva, la ele participand si directorul CEH, Daniel Andronache, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Energiei, Sorin Gaman, directorul Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Dragoescu, si prefectul judetului, Sorin Vasilescu.

Reprezentantii sindicatului "Huila" au cerut si ei sa participe la aceste negocieri, dar nu au primit niciun raspuns.

Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are in componenta trei unitati miniere - Petrila, Paroseni si Uricani, huila extrasa de la aceste mine avand un singur cumparator - Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentantii CEH afirma ca nu pot prelua carbune din Valea Jiului fiindca depozitele de la termocentralele Mintia si Paroseni sunt pline, iar energia electrica produsa de complex nu se vinde in aceasta perioada a anului, fiind scumpa.

La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#demisie Petre Dragoescu, #director Mine Valea Jiului, #proteste mineri Valea Jiului , #Companii Romania