Ilie Serbanescu: Despre competitivitatea cui este vorba?

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:27
2327 citiri
Ilie Serbanescu: Despre competitivitatea cui este vorba?

Guvernul a decis, printr-un memorandum, crearea Consiliului National de competitivitate, o structura care sa realizeze o strategie in domeniul competitivitatii economice.

De la d-na Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului ministru, s-a aflat ca este vorba de un proiect la care se lucreaza de cinci ani si ca infiintarea Consiliului se reclama in conditiile in care in Romania nu se dispunea de un organism public specializat in problemele competitivitatii, cum exista de pilda in SUA, Japonia, Cehia sau Slovenia, precum si in alte tari.

Consiliul se doreste a fi un think-tank bazat pe un parteneriat public-privat al carui scop principal va fi tocmai elaborarea, dupa consultari, a Strategiei Nationale de Competitivitate pana in 2020.

Din Consiliu vor face parte institutii centrale, experti din mediul academic si universitar, precum si reprezentanti ai principalelor companii din Romania, cele mai mari angajatoare si contributoare la bugetul de stat.

Problema competitivitatii este fara indoiala una cruciala. Pentru toate tarile si cu atat mai abitir pentru cele cu pozitii marginale in domeniu! In cel mai recent raport global asupra competitivitatii, Romania se situeaza pe locul 77 din 142 de tari evaluate, clasandu-se in UE pe locul 26, inaintea doar a Greciei, care ocupa pozitia ultima.

Pentru unii curios, pentru altii nu, pozitia Romaniei in domeniu nu prea s-a imbunatatit in urma aderarii la UE, desi unele dintre "punctele (considerate) tari" in materie de competitivitate (respectiv nivelul scazut general al taxelor vamale) se datoreaza implicit apartenentei la UE, si nici in urma preluarii de catre capitalul strain (mai competitiv) a intregii axe majore a economiei (care se afla in corelatie si cu un alt considerat "punct tare" al competitivitatii, respectiv costurile mici de concediere).

Romania a pierdut tesutul industrial

Realitatea este ca, in acelasi timp, Romania a pierdut treptat si irevocabil tesutul industrial propriu si a devenit o anexa bananiera de tip consum fara productie a Vestului european, fapt ce se evidentiaza indirect dar pregnant in "punctele slabe" ale competitivitatii (transparenta, starea infrastructurii rutiere si feroviare, gradul de impozitare).

In ce masura un Consiliu National ar urma sa poata modifica pozitia generala a Romaniei in materie de competitivitate este destul de dubitativ. Am vazut publicata (de catre Ziarul Financiar) lista companiilor participante la parteneriatul public-privat pe care il constituie Consiliul National de Competitivitate.

Din 16 mari companii listate, doar 2 sunt romanesti. Restul sunt companii straine (banci si societati nebancare din industrie, exploatarea resurselor si comert).

Marturisesc ca, privind aceasta lista, mi-am amintit de o relatare a unui promotor asiduu al exporturilor romanesti. Aflat intr-un turneu recent de promovare a exporturilor in afara UE (segment considerat o sansa), a fost intrebat de interlocutori cum se face ca nici macar nu pomeneste de automobilele Dacia.

A spus adevarul: ca nu are mandat si nici nu poate avea, caci cei de la Dacia considera promovarea produselor lor treaba lor. La revenire in Romania a sunat totusi pe cei de la Dacia si le-a evocat problema.

I s-a raspuns fara ezitare ca de promovare si exporturi propriu-zise se ocupa cei de la Renault Paris, iar cei de la Pitesti primind doar placutele cu destinatiile! Ba, in cele mai multe cazuri, automobilele exportate pleaca de la Pitesti la centre de distributie din strainatate, de-abia de acolo primind placutele pentru destinatiile finale.

Acest episod semnificativ ridica firesc intrebarea ce legatura au Dacia-Renault sau OMV sau Arcelor Mittal sau British American Tobacco sau Carrefour sau Erste-BCR cu competitivitatea din Romania.

Competitivitatea lor si competitivitatea noastra

Toti acestia isi urmaresc - in mod obiectiv si firesc - competitivitatea la scara globala a retelei lor internationale de actiune, de orice tip ar fi aceasta!

Actiunea lor in Romania influenteaza competitivitatea pe ansamblul tarii doar prin incidenta - chiar daca au preluat parghiile de comanda in economie! -, in timp ce aceasta competitivitate pe ansamblul tarii este determinata decisiv de starea economiei in tesuturile care formeaza corpul ei.

Bun sau rau, "corpul", si nu parghiile de comanda, angajeaza grosul fortei de munca din economie. Pe seama acestui "corp" traieste majoritatea populatiei.

Capitalul strain, oricat profit face, nu ocupa mai mult de 15-16% din forta de munca din economie. Batjocoritul si hulitul "corp" romanesc din economie conditioneaza gradul de competitivitate al tarii.

Asa ca reprezentantii acestuia, si nu reprezentantii capitalului strain ar trebui sa fie parte din Consiliul National de Competitivitate, caci, daca ar urma sa se realizeze ceva pe linia cresterii competitivitatii nationale, pentru capitalul autohton ar fi de facut acel ceva!

Intrucat despre competitivitatea "noastra" este vorba! De "a lor" se ocupa ei! Si se vede treaba ca o fac bine. Atat de bine, ca ne-au scos din cursa nu doar de pe pietele externe, ci din propria tara!

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Consiliul National de Competitivitate, #proiect competitie romania, #competitie companii , #Companii Romania