Cristina Batlan, Musette: 2011, anul in care romanul s-a plictisit de criza

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 08:01
7388 citiri
Cristina Batlan, Musette: 2011, anul in care romanul s-a plictisit de criza
Cristina Batlan, Musette / Sursa foto: Business Magazin

Cristina Batlan, proprietara afacerii Musette, crede ca 2011 a fost anul in care romanul s-a plictisit de criza. In ceea ce priveste mediul de afaceri, acesta s-a ajustat, iar speculantii aproape ca au disparut, mai adauga femeia de afaceri.

In opinia acesteia, in 2011 romanul a mai pierdut din aroganta de a se considera bun la toate. Cristina Batlan sustine ca primul an de criza a fost este cel mai greu, pentru ca a fost afectata intreaga societate.

Cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri romanesc si in special pentru afacerile dumneavoastra?

2011 a fost anul in care romanul nu a mai fost dispus sa creada in ideea de "criza", cred ca s-a plictisit de ea si a inceput sa inoveze, sa se miste. Mediul de afaceri s-a ajustat semnificativ, speculantii aproape ca au disparut, oamenii au inteles ca trebuie sa faca lucruri serioase.

Poate ca dupa aceasta criza, cand aproape de orice este nevoie (ma refer la produs romanesc) avem sansa de a construi mult, asa cum s-a intamplat cu Germania dupa razboi. Cred ca in 2011 romanul a mai pierdut din aroganta de a se considera bun la toate. Noi muncim foarte mult, suntem in plina expansiune internationala, lucru nu prea usor.

Din cei 3 ani de criza, care a fost cel mai rau?

Ca in orice criza, miscare economica, primul an este cel mai greu, atunci cand este afectata intreaga societate, atat de partea fundamentala cat si de cea emotionala. Primul an este anul de adaptare la noile conditii. Astazi, in ciuda pesimismului afisat chiar de o parte a mass media, noi suntem optimisti.

Cum estimati ca va fi 2012 pentru mediul de afaceri?

In 2012, marind capacitatea de productie vom continua sa deschidem magazine. Ne pregatim pentru intalnirile cu "doamnele Yamamoto" sau" Johanson".

Numiti 3 masuri care ar trebui luate in 2012, in asa fel in cat economia sa intre pe un trend ascendent?

Este greu, privat fiind, sa ramai obiectiv si neutru atunci cand te gandesti la masuri pe care le-ai dori. Gandind ca economia este un mecanism autonom si functioneaza pe principii simple - ce nu facem noi, fac altii, cred ca atragerea de fonduri pentru dezvoltare ar putea ajuta.

Tot in sprijinul cresterii economiei ar fi reducerea de taxe si inasprirea pedepselor pentru fraudarea acestora, spre albirea economiei.

Investitiile importante in infrastructura duc la cresteri economice immediate (locuri de munca, facilitarea schimbului,etc)

Ce planuri aveti pentru urmator?

Viziunea noastra pentru 2020 este sa ajungem la 300 de magazine, deci pentru noi dezvoltare.

Credeti ca industria in care activati isi va reveni in 2012?

Din pacate in aceasta industrie, nu mai exista producatori de materii prime competitivi. Activitatile conexe producerii de incaltaminte aproape ca nu exista. Industria pielariei este recunoscuta doar pentru pentru mana de lucru, deci produce valoare adaugata mica.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#oameni afaceri, #business woman cristina Batlan, #Cristina Batlan Musette , #Companii Romania