Convorbirile in afara retelei s-ar putea ieftini. Vezi de ce

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 15:26
1293 citiri
Convorbirile in afara retelei s-ar putea ieftini. Vezi de ce

Costurile platite de clienti pentru convorbirile in afara retelelor ar putea scadea datorita reducerii tarifelor de interconectare pentru retelele de telefonie mobila si fixa cu peste 30%, anunta ANCOM.

Initial, autoritatea de reglementare in telecom a anuntat, la inceputul lunii noiembrie 2011, ca reducerea tarifelor de interconectare va avea loc de la 1 ianuarie, daca nu sunt comentarii si observatii, in termen de o luna de la data notificarii, de la Comisia Europeana, organismul autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (BEREC) si celelalte autoritati de reglementare din domeniul telecom.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei.

Tarifele maxime vor scadea pe parcursul acestui an cu peste 30%, in doua etape

Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei mobile a avut loc la 1 ianuarie 2009 pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, iar pentru Cosmote Romania, RDS&RCS si Telemobil la 1 iulie 2010.

In urma finalizarii consultarii europene, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a finalizat si comunicat tuturor furnizorilor de telefonie fixa si mobila din Romania noile tarife maxime pe care acestia le pot percepe pentru terminarea apelurilor telefonice in propriile retele. Tarifele maxime vor scadea pe parcursul acestui an cu peste 30%, in doua etape.

Astfel, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si Vodafone vor practica, incepand cu 1 martie, un tarif maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila de 0,0405 euro/minut.

A doua etapa de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila va avea loc la 1 septembrie, data de la care se va practica un tarif maxim de 0,0307 euro/minut.

Tarifele de interconectare pentru retelele de telefonie fixa vor scadea cu 15% la 1 martie

Pe segmentul telefoniei fixe, tarifele de interconectare pentru retelele de telefonie fixa care vor fi practicate de cei 51 de operatori vor scadea cu 15% la 1 martie, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut, si cu 18% la 1 iulie, la 0,67 eurocenti/minut, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa.

Tarifele de interconectare practicate de furnizorii de telefonie fixa nu mai sunt diferentiate in functie de intervale orare.

Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei fixe a avut loc la 1 iulie 2009.

Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculatie a costurilor evitate asociate furnizarii serviciilor de terminare.

ANCOM va impune noi reduceri ale tarifelor de interconectare ca urmare a dezvoltarii unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din Romania, proces care se va incheia, cel mai probabil, la sfarsitul acestui an.

Piata telecom totaliza, dupa prima jumatate a anului 2011, aproximativ 1,7 miliarde de euro (7,3 miliarde de lei)

Sumele din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila au atins 200 milioane de euro (850 milioane de lei), reprezentand 11,7% din valoarea pietei telecom.

La telefonia fixa, incasarile si cheltuielile din aceste servicii au fost 50 milioane de euro (200 milioane de lei), reprezentand 2,7% din valoarea pietei de comunicatii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#tarife telefonie fixa, #tarife telefonie mobila, #tarif apeluri telefonice , #Companii Romania