Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Investitorilor Straini: Ce trebuie facut pentru IMM-uri

Consiliul Investitorilor Straini: Ce trebuie facut pentru IMM-uri


Consiliul Investitorilor Straini pledeaza pentru un cadru de reglementare in vederea sprijinirii dezvoltarii IMM-urilor din Romania care sa aiba in vedere, printre altele, accesul IMM-urilor la capitalul de risc sau crearea unor retele de investitori privati.

In cadrul discutiilor dintre autoritati si investitori la masa rotunda organizata marti de Consiliul Investitorilor Straini s-au punctat masurile identificate in sprijinul sectorului de IMM-uri.

Aceste masuri se refera la accesul IMM-urilor la capitalul de risc prin constituirea fondurilor cu capital de risc, crearea unor retele de investitori privati (business angels), crearea unui sistem descentralizat de fonduri regionale de garantare in vederea sprijinirii si imbunatatirii accesului IMM-urilor la finantare, capitalizarea adecvata a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) sau capitalizarea adecvata a Fondului Roman de Contragarantare (FRCG).

Consiliul Investitorilor Straini: Firmele mici din Romania trebuie sa-si perfectioneze competentele manageriale

Alte masuri vizeaza accesul IMM-urilor la schemele europene de cogarantare sau contragarantare, crearea de noi structuri de afaceri la nivel local/regional in vederea sprijinirii activitatilor de inovare ale IMM-urilor, precum si sprijinirii structurilor de afaceri existente pentru a functiona in mod eficient, infiintarea, dezvoltarea si functionarea retelei de structuri de sprijinire a afacerilor.

Alte masuri propuse se refera la includerea spiritului antreprenorial ca parte cheie din curriculum la nivelul invatamantului superior; campanie pentru educarea publicului si intelegerea terminologiei financiare.

"Firmele mici din Romania trebuie sa-si perfectioneze competentele manageriale, capacitatea de a aduna informatii si baza tehnologica. Consiliul Investitorilor Straini isi ofera cunostintele tehnice si experienta pentru a sprijini guvernul Romaniei sa imbunatateasca in continuare accesul IMM-urilor la finantare, infrastructuri informationale si piete internationale", a declarat Mihai Bogza, membru in Boardul Consiliului.

Consiliul Investitorilor Straini este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997, cand si-a inceput activitatea in mod oficial cu 26 de companii membre.

FIC are in prezent 130 companii membre, ale caror investitii cumulate in Romania, de aproximativ 40 miliarde euro, reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din 1990 pana in prezent.

Contributia la Produsul Intern Brut al companiilor cu capital strain care activeaza in Romania este estimata de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1671 ori