Consiliul Concurentei: CE recomanda sanctionarea companiile petroliere investigate

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 10:58
1413 citiri
Consiliul Concurentei: CE recomanda sanctionarea companiile petroliere investigate

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat joi ca raportul privind piata carburantilor recomanda sanctiuni in cazul companiilor investigate si a aratat ca exista dovezi de incalcare a legii , fiind vorba de intelegeri intre jucatori de pe piata.

"Este o investigatie de mai mult timp. Am finalizat o parte importanta a investigatiei in aceasta vara, iar materialul conform procedurilor legale a fost transmis Comisiei Europene(...) In a doua parte a lunii decembrie vom avea o serie de audieri. Este ocazia echipei de investigatie sa isi prezinte raportul si a avocatilor companiilor sa isi prezinte punctele de vedere. Eu si colegii mei vom lua decizia Consiliului. Evident, decizia noastra, in caz ca se va sustine ce spune raportul, si anume recomandarea de sanctionare, poate fi atacata in instanta", a precizat Chiritoiu.

Presedintele autoritatii de concurenta a explicat ca raportul echipei de investigatie arata ca exista dovezi de incalcare a legii de catre companii investigate, respectiv al articolului 5 al Legii Concurentei privind intelegerea intre firme.

"Tehnic, noi sanctionam intelegeri intre firme, legea nu spune nimic de faptul ca intelegerile prejudeciaza sau nu pe cineva. Echipa considera ca exista dovezi de incalcare a legii de catre companii investigate", a aratat Chiritoiu.

Comunicarea intre Comisia Europeana si Consiliul Concurentei, confidentiala

In ceea ce priveste raspunsul Comisiei Europene, Chiritoiu a precizat ca este confidentiala comunicarea intre Comisie si Consiliul Concurentei.

"Comisia Europeana insista ca este confidentiala comunicarea intre ei si noi. Noi suntem obligati sa trimitem la Comisie toate rapoartele care pot afecta comertul intre state membre(...) Evident ca atunci cand vorbim de firme mari si de piata carburantilor, pe piata europeana nu exista bariere. Este o piata care afecteaza mai mult, pentru ca nu este legat doar de o piata nationala. Nu exista piata nationala a comertului de carburanti, ci una europeaana", a explicat Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei anunta miercuri ca investigatia demarata in urma cu sase ani pe piata carburantilor a fost impartita in doua, iar pentru una dintre acestea raportul a fost finalizat si trimis Comisiei Europene (CE).

Sanctiunile maxime pentru companiile investigate pot ajunge si la 10% din cifra de afaceri

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a primit raspunsul Comisiei Europene cu privire la investigatia derulata pe piata carburantilor, iar luni au fost trimise catre companiile implicate rapoartele investigatiei.

In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta, sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

Ancheta de pe piata carburantilor a fost demarata in 2005, in urma unor suspiciuni privind o posibila intelegere intre marile companii petroliere privind stabilirea pretului carburantilor. In toamna lui 2009 a fost schimbata echipa de investigatie care se ocupa de caz si s-au introdus si controalele inopinate.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#petrom, #sanctiuni piata carburantilor , #Companii Romania