Companiile de stat nu au moarte. De ce sunt inca atractive pentru investitori?

Luni, 09 Iulie 2012, ora 09:01
1943 citiri
Companiile de stat nu au moarte. De ce sunt inca atractive pentru investitori?

Companiile de stat sunt "renumite" pentru contractele paguboase si datoriile mari acumulate. Totusi, raman atractive pentru investitori. Care este secretul?

Companiile de stat sunt monopoluri pentru domeniile in care activeaza, acesta fiind si motivul principal pentru care investitorii sunt inca interesati de astfel de firme, este de parere brokerul Adrian Manaila.

Marile defecte ale unor companii precum Hdroelectrica, Transgaz, sau Nuclearelectrica sunt contractele paguboase. Odata descotorise de ele, investitorii stiu ca ele au mare potential, crede analistul financiar Mircea Cosea.

Atractivitatea companiilor de stat este data de faptul ca, intr-un fel sau altul, sunt monopoluri pe piata in care activeaza, ceea ce le ofera o stabilitate din punct de vedere al clientilor.

"Exista si pentru astfel de companii concurenta, dar este nesemnificativa. Avand acest statul, ele au o pozitie stabila, nu risca sa le plece clientii peste noapte. Nu ai cum sa alegi o alta companie care sa iti furnizeze gaz, sau sa iti muti casa", a spus Manaila.

Atractivitatea companiilor de stat pentru investitori este generata si de domeniul in care activeaza compania. In cazul Hidroelectrica, spre exemplu, investitorii stiu ca ei cumpara un avantaj natural: apa.

"Pentru un investitor strain este foarte clar ca aceste companii au mult continut si asa numitul sindrom al scoicii : cumperi o scoica si vezi daca are sau nu perla in ea. Ei la astfel de companii stiu ca exista perle pentru ca, inlaturand carapacea, deci aceasta capuseala pe care statul o are, esenta lor, potentialul lor este foarte mare. Investitorii straini stiu ce cumpara : cumpara un avantaj natural. La Hidroelectrica ei cumpara un monopol natural : apa", afirma Cosea.

Baietii destepti din domeniul energiei au trecut de la a cumpara energie la pret redus la a achizitiona direct producatorii.

"Eu cred ca in zona Hidroelectrica, la fel ca in celelalte companii de stat, exista lucruri care ar trebui anchetate. Cred ca baietii destepti actioneaza si la acest nivel. Cred ca pana acum baietii destepti erau interesati sa cumpere energie, acum sunt interesati sa cumpere producatorii de energie la valori foarte mici", spune Cosea.

Domeniul energiei, cel in care activeaza majoritatea companiilor de stat este foarte greu de crezut ca va ajunge, candva, inatractiv pentru investitori.

"Este un domeniu strategic, cu mare potential. In plus, Romania are capacitate sa isi dezvolte potentialul, deci nu vad cum ar putea sa devina ineficiente in totalitatea lor. Piata energiei dinEuropa si din lume tinde sa fie acaparata de mari investitori, mari companii si sigur ca nici Romania nu scapa acestui curent. Tara noastra a intrat deja in zona de interese a marilor producatori si distribuitori din Europa, ori interesul lor este sa le cumpere la valoare cat mai mica", a spus Cosea.

Managementul defectuos este un al element care se gaseste pe lista impedimentelor care fac dintr-o companie de stat una profitabila. Potrivit analistului, cazul Otelului de la Galati este edificator, a fost o unitate de stat in pierdere, a trecut la un investitor privat si a devenit o unitate de mare profit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#investitii companii stat, #afaceri companii stat, #beneficii companii stat , #Companii Romania