Claudiu Saftoiu: Pierderile TVR impun reorganizarea

Duminica, 12 August 2012, ora 13:40
2275 citiri
Claudiu Saftoiu: Pierderile TVR impun reorganizarea

Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a declarat ca SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiintarea TVR Info si TVR Cultural, desi dureroasa, e necesara si va fi urmata, pana la 15 august, de renuntarea la toti colaboratorii TVR Info.

Vineri, Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede faptul ca TVR Info si TVR Cultural isi vor inceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 si TVR 3.

Va fi vorba mai degraba de o contractie "temporara" a TVR Info in TVR 1 si a TVR Cultural in TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) si in TVR 3, pana la plata datoriilor SRTv, explica Saftoiu.

Claudiu Saftoiu a acordat MEDIAFAX un interviu in care explica pe larg necesitatea luarii acestei masuri, care va fi urmata de altele la fel de "dureroase".

Date despre situatia financiara a TVR

TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, conform "scenariului pesimist" creionat de conducerea televiziunii.

Pentru a exemplifica situatia financiara dezastruoasa a TVR, Saftoiu a precizat ca incasarile Televiziunii Romane sunt de 6.579.204 euro / luna si cheltuielile de 10.310.897 euro/ luna.

Planul de masuri pe care conducerea TVR intentioneaza sa il adopte prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro / luna si folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor si pentru investitii.

O problema foarte mare a TVR este si numarul foarte mare de angajati - aproximativ 3.400 de persoane. Claudiu Saftoiu spune ca numarul persoanelor disponibilizate va fi anuntat dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii sindicatelor din TVR, care vor incepe saptamana viitoare.

In cadrul discutiilor cu sindicatele se va stabili si cuantumul salariilor compensatorii, in cazul in care se va recurge la disponibilizari colective.

Colaboratorii TVR Info, televiziunea de stiri a SRTv care la 15 august isi va inceta emisia, vor ramane fara locuri de munca: "TVR Info nu a fost niciodata sustenabil financiar in TVR, era orfanul de lux al SRTv", subliniaza Claudiu Saftoiu.

Directia de stiri din TVR va trece in subordinea unui producator general

La initiativa lui Claudiu Saftoiu, Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat vineri ca Directia de Stiri sa treaca "sub o autoritate profesionala" si sa nu ramana in subordinea presedintelui - director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea si functionarea SRTv.

Departamentul Stirilor va fi coordonat astfel de un producator general, care va raspunde in fata Comitetului Director din TVR, evitandu-se imixtiunea presedintelui-director general in continutul emisiunilor informative.

Numarul persoanelor aflate in functii de conducere va fi redus semnificativ

In urma masurilor de redresare economica, Saftoiu estimeaza ca numarul persoanelor cu functii de conducere in TVR va scadea cu 70% - 75%.

Claudiu Saftoiu considera ca cea mai mare problema a TVR este managementul defectuos, din 2006 si pana in 2011 inregistrandu-se o o crestere constanta a pierderilor si cheltuielilor in termeni reali, nominali, in conditiile in care veniturile au ramas aproximativ aceleasi.

Claudiu Saftoiu, validat ca presedinte-director general al TVR

TVR pregateste un plan pentru plata datoriilor, ce include concedieri

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#TVR pierderi financiare, #TVR reorganizare, #concedieri TVR, #inchidere posturi SRTv, #TVR raport incasari cheltuieli , #Companii Romania