Walgreen intra pe piata din Europa. Are loc si in Romania?

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:20
2047 citiri
Walgreen intra pe piata din Europa. Are loc si in Romania?

Walgreen, unul dintre cei mai mari "jucatori" pe piata farmaceutica din SUA urmareste sa se extinda in Europa, prin achizitia a 45% din actiunile Alliance Boots. Cu o piata farmaceutica competitiva, ce sanse are Romania sa aiba reprezentanta Walgreen?

Walgreen, companie prezenta pe piata americana de mai bine de 111 ani, are in vedere pentru prima data extinderea pe piata din Europa.

Reprezentantii companiei au anuntat marti ca au ajuns la un acord in a cumpara 45% din actiunile retailerului Alliance Boots, intr-o tranzactie de 6,7 miliarde de dolari. Compania planuieste sa deschida 11.000 de farmacii in 12 tari, scrie Chicagotribune.

Parteneriatul, pana in prezent, cel mai mare facut de Walgreen urmeaza a fi incheiat pana pe 1 septembrie. Contractul prevede printre altele ca Walgreen, pentru a prelua controlul total asupra activelor companiei Boots, trebuie sa plateasca suplimentar 9,5 miliarde de dolari.

Greg Wasson, directorul executiv Walgreen, a precizat ca reprezentantii companiei au toate intentiile de a finaliza tranzactia, care va produce "efecte imediate" pe termen scurt.

"Se schimba regulile jocului. Este o mare transformare pentru noi. Luam doi dintre cei mai mari juctori de pe piata, doua dintre cele mai respectate si puternice branduri si le punem sa functioneze impreuna", a declarat directorul.

Pentru Boots, distribuitor de mai bine de 160 de ani pe piata din Marea Britanie, fuziunea cu Walgreen ar fi a doua mare tranzactie facuta de companie in ultimii cinci ani. Boots a fost cumparata de la stat de catre Kohlberg Kravis Roberts & Co, un fond american de investitii cu capital de risc,cu 22 miliarde de dolari in anul 2007.

Ce sanse are piata farmaceutica din Romania, o piata care infloreste in ciuda masurilor restrictive impuse de politica preturilor sau legislatia in vigoare sa faca loc altor jucatori?

In primul trimestru al anului curent, acest segment de piata a inregistrat o crestere de 21,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, atingand valoarea de 2,93 miliarde de lei, potrivit unui studiu Cegedim.

Piata farmaceutica poate face loc unor noi actanti, insa ei sunt descurajati de legislatie si politica de preturi, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente(ARPIM) pentru Business24.

"Piata farmaceutica din Romania este subtratata, subdiagnosticata si din acest punct de vedere, este loc si pentru alti actanti pe aceasta piata. Din ce am vazut din ultima analiza a Consiliului Concurentei, piata farmaceutica este destul de solida, in sensul de concurentiala, asa incat, pentru un actor puternic ar fi loc.

Nu sunt insa sigur ca situatia din prezent, conditiile de pe piata: termene de plata, clawback, politica de preturi si asa mai departe incurajeaza extinderile pe aceasta piata. Inclin sa cred ca nu.", a declarat Lutan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Wallgreen Europa, #Wallgren Romania, #lant farmacii SUA, #lant farmacii Europa , #Companii Romania