Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria, in negocieri pentru concesionarea platoului continental din Marea Neagra

Bulgaria, in negocieri pentru concesionarea platoului continental din Marea Neagra


Bulgaria a inceput de cateva luni negocierile cu ExxonMobil pentru concesionarea suprafetei de platou continental din Marea Neagra aflata in litigiu cu Romania, au precizat surse diplomatice.

Portiunea aflata in litigiu, de peste 300 de kilometri patrati, are o importanta strategica din doua motive. Daca ar reveni Romania, suprafata respectiva ar permite crearea unei conexiuni directe intre Romania si Turcia in cadrul proiectului Nabucco.

Pe de alta parte, suprafata aflata in litigiu s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.

Proiectul South Stream, care se bucura de sprijinul noului presedinte rus, Vladimir Putin, vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, apoi catre Grecia, Italia si Austria.

Romania este dispusa sa mearga cu litigiul la Curtea de la Haga, asa cum s-a intamplat si in cazul diferendului cu Ucraina, tot intr-un mandat al lui Cristian Diaconescu.

Potrivit surselor citate, platoul continental nu este singura problema de frontiera dintre Romania si Bulgaria. Bucurestiul vrea o recalculare a frontierei de pe Dunare, care este trasata pe mijlocul firului de apa. In ultimii ani, malul bulgaresc s-a erodat, ceea ce a dus la o deplasare a granitei catre Bulgaria. In urma recalcularii, marea majoritate a insulelor de pe Dunare, unde exista cateva sute de hectare de fond forestier, ar reveni Romaniei.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti, la Digi 24, ca Romania si Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, intr-o zona din marea teritoriala.

Diaconescu a declarat ca cele doua tari trebuie sa aiba "o discutie politica de fond privind delimitarea platoului continental si a marii teritoriale, cu Bulgaria. Asa cum am avut negocieri cu Ucraina si cu Bulgaria sunt inca o serie de aspecte nesolutionate, pe care o sa le punem in discutie, o spun cat se poate de formal daca doriti, impreuna cu partenerii nostri".

Cristian Diaconescu a subliniat ca zona in litigiu priveste "chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele doua state. E drept, este vorba de 17 km patrati, nu e foarte mult, dar intre state europene, state cat se poate de cooperante in foarte multe planuri, nu vad de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate".

Intrebat de ce apare abia acum acest subiect, ministrul de externe a afirmat ca "el exista de mult timp, din pacate nu s-a rezolvat pana acum". Bucurestiul va invita partea bulgara la discutii pe aceasta tema la nivel de experti, intr-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral, a mai mentionat Cristian Diaconescu.

Romania si Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp intr-un proces de negocieri privind delimitarea marilor teritoriale, a suprafetelor de platou continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua tari in Marea Neagra, a precizat MAE, la solicitarea NewsIn.

Negocierile romano-bulgare pe tema delimitarii spatiilor maritime au debutat in anul 1994, pana in prezent avand loc 14 runde. Negocierile se poarta intre delegatii la nivel de experti, conduse de conducatorii departamentelor juridice din ministerele afacerilor externe ale celor doua tari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1924 ori