Bode: Primele companii cu management privat vor fi Oltchim, Romarm si Hidroelectrica

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 16:43
2365 citiri
Bode: Primele companii cu management privat vor fi Oltchim, Romarm si Hidroelectrica

Managementul privat va fi implementat mai intai la Oltchim, Romarm si Hidroelectrica, dupa care va urma compania Electrica Furnizare, a declarat miercuri ministrul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode.

"Primele companii cu management privat vor fi Oltchim, Romarm si Hidroelectrica, apoi Electrica Furnizare", a precizat Bode.

Actionarii Oltchim au aprobat in Adunarea Generala Ordinara care a avut loc luni declansarea procedurilor de selectare a noilor administratori, conform Ordonantei de Urgenta 109/2011.

OUG 109 din 30 noiembrie 2011 prevede ca "membrii consiliului de administratie sunt desemnati de adunarea generala a actionarilor, la propunerea consiliului de administratie in functie sau a actionarilor. Candidatii propusi de consiliul de administratie sunt selectati/evaluati in prealabil si recomandati de comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administratie".

"Prin decizie a consiliului de administratie se poate stabili ca in procesul de evaluare comitetul de nominalizare este asistat de un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea resurselor umane, ale carui servicii sunt contractate de societate in conditiile legii".

Totodata, la companiile cu cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane de euro si cu cel putin 50 de angajati, "este obligatorie efectuarea selectiei candidatilor de catre un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea resurselor umane", potrivit aceleiasi ordonante.

"Consiliul de administratie este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experienta in activitatea de administrare/management a/al unor intreprinderi publice profitabile sau a/al unor societati comerciale profitabile din domeniul de activitate al intreprinderii publice", se mai arata in OUG 109/2011.

Consiliul de administratie va delega conducerea executiva unuia sau mai multi directori, numind pe unul dintre ei director general.

"Directorii pot fi numiti dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administratie. Presedintele consiliului de administratie al societatii nu poate fi numit si director general", mai precizeaza actul normativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Euro 2024: echipe, grupe, stadioane - fotbal la superlativ!
Euro 2024: echipe, grupe, stadioane - fotbal la superlativ!
Cel mai important eveniment fotbalistic al anului este Campionatului European, mult așteptatul Euro 2024. Între 14 iunie și 14 iulie, Germania este gazdă pentru cele 24 de reprezentative...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#Lucian Bode companii management privat, #Bode declaratii companii, #management privat companii stat , #Companii Romania