Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: CNAS e un dezastru, nu stie pe ce da banii

Basescu: CNAS e un dezastru, nu stie pe ce da banii


Presedintele Traian Basescu a caracterizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) drept "un dezastru din punctul de vedere al eficientei cheluirii banilor", intr-o enumerare a deficientelor existente in sistemul de sanatate, in cadrul conferintei de presa tinute, miercuri, la Cotroceni.

"Realitatea ne arata ca principalele probleme pe care le avem sunt monopolul CNAS, care este un dezastru din punct de vedere al eficientei cheltuirii banilor, apoi politizarea sistemului sanitar, ineficienta, coruptia si abia apoi subfinantarea", a declarat Traian Basescu.

In 2000, bugetul sanatatii era de un miliard de euro, in 2011 bugetul sanatatii a depasit cinci miliarde de euro, iar rezultatul a fost lipsa de performanta, lipsa de proceduri si subfinantarea, a spus seful statului.

Potrivit presedintelui, sistemul de sanatate nu a progresat, desi s-au introdus in el de cinci ori mai multi bani.

"Asta inseamna ca modul in care administram sistemul e deficitar, iar populatia e nemultumita pe buna dreptate, chiar daca sunt insule de excelenta", a adaugat acesta.

Basescu a declarat ca actualul sistem al CNAS ar trebui inlocuit cu asiguratori privati.

Intrebat de jurnalisti ce ar presupune reformarea CNAS, Traian Basescu a raspuns:

"CNAS nu reuseste sa urmareasca ce se intampla cu medicamentele, cu costurile din spitale. Este clar ca avem o problema de sistem, nu de oameni".

In Romania exista 42 de case judetene care nu se ocupa de controlarea banilor, a prescriptiilor, a zilelor de spitalizare, considera seful statului.

Acesta a spus, in schimb, ca orice casa privata va face contracte pe standarde de cost, va introduce reguli de tratare si de cost, in afara de cele care deviaza de la standard, unde se vor plati sume suplimentare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1117 ori