Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANEIR dezaproba masurile anticoncurentiale din industria tutunului. Afla motivul

ANEIR dezaproba masurile anticoncurentiale din industria tutunului. Afla motivul


Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania "dezavueaza" masurile anticoncurentiale din industria tutunului si atrage atentia ca prin uniformizarea retetelor de productie si a ambalajelor, se anuleaza practic concurenta de pe piata produselor de tutun si va avea loc o explozie a comertului ilicit, conform unui comunicat al ANEIR.

Reactia ANEIR intervine la o zi dupa ce Comisia Europeana a adoptat propunerea de revizuire a Directivei 2001/37/CE privind produsele din tutun.

"Fara a pune la indoiala bunele intentii ale promotorului ideii de revizuire a Directivei in cauza (Comisarul pentru sanatate dl. Tonio Borg), de reducere a impactului negativ al fumatului asupra sanatatii oamenilor, nu putem sa nu ne exprimam dezacordul fata de masurile preconizate pentru atingerea scopului propus.

Din multitudinea de efecte pe care le va genera initiativa Directiei generale SANCO a Comisiei Europene semnalam ca, prin uniformizarea retetelor de productie si a ambalajelor, se anuleaza practic concurenta de pe piata produselor de tutun si explozia comertului ilicit, inclusiv reducerea numarului locurilor de munca din unitatile de profil si din retelele de comercializare.

Daca astazi comertul ilicit cu tigarete in Romania este comensurat in jurul cifrei de 13%, in conditiile interzicerii productiei de tigarete Menthol si Slim, activitatea infractionala din acest domeniu poate adauga inca 18 procente, cat este volumul vanzarilor actuale la respectivele tipuri de tigarete', atrage atentia secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.

Nu trebuie omis nici faptul ca industria tutunului din Romania deconteaza la bugetul tarii in fiecare zi 1/3 din valoarea vanzarilor (prin accizele si taxele colectate) si aduce mai multe sute de milioane de euro in balanta de export, arata ANEIR.

"Acum, cand intreaga economie comunitara se confrunta cu efectele nocive ale crizei economice, graba cu care se doreste aplicarea noilor reglementari propuse de DG SANCO apar ca inoportune, comunitatea stiintifica si medicala trebuind sa continue analizele, studiile si cercetarile pentru a coagula solutii care, intr-adevar sa conduca in apararea sanatatii oamenilor, dar nu prin nesocotirea unor principii economice care guverneaza comunitatea europeana - si nu numai - anume neafectarea concurentei si descurajarea comertului ilicit", subliniaza comunicatul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1535 ori