Afacerea ta are nevoie de ajutor financiar? Cum il obtii de la stat

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:50
2492 citiri
Afacerea ta are nevoie de ajutor financiar? Cum il obtii de la stat

Ajutorul regional de stat constituie un "imbold" de care au nevoie foarte multi antreprenori in criza financiara. Fondurile sunt nerambursabile si se acorda companiilor care au facut deja o investitie initiala si au creat intre 50 si 300 de locuri de munca.

Schema de ajutor de stat dureaza cinci ani, respectiv in perioada 2009-2013, si se acorda companiilor care au facut o investitie initiala cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de euro.

Conditii de indeplinit

Intreprinderile care solicita un asemenea sprijin din partea statului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: nu inregistreaza debite restante, nu se afle in procedura de executare silita, faliment sau reorganizare judiciara, nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.

Pentru a obtine finantarea, reprezentantii companiei trebuie sa depuna o cerere de acord pentru finantare, un certificat constatator emis de Registrul Comertului, situatiile financiare anuale, planul de investitii pentru care se solicita finantarea, studiu tehnico-economic din care sa rezulte viabilitatea proiectului, certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si declaratii pe propria raspundere din partea reprezentantului legal al companiei.

Finalizarea procesului de evaluare a cererilor se va realiza in maxim 30 de zile lucratoare de la data la care acestea vor fi considerate complete.

Suma acordata este stabilita tinand cont si de caracteristicile investitiei sau de contributia intreprinderii la cresterea economica si dezvoltarea regionala prin plata de impozite si taxe.

Companii care au beneficiat de ajutor de stat

Guvernul a acordat, pana in prezent, un ajutor de 10 milioane de euro firmei Arctic din Gaesti pentru o investitie care va crea 1.000 de locuri de munca.

Producatorul de electrocasnice Arctic, detinut de grupul turc Arcelik, a investit 6,5 milioane euro pentru cresterea capacitatii de productie. Doua treimi din productie merge la export, aparatele frigorifice produse la Gaesti fiind livrate catre piete precum Turcia, Spania, Franta, Germania, Anglia si Polonia.

O alta companie care va beneficia de ajutor din partea statului este Pirelli pentru fabrica de anvelope de la Slatina. Compania va primi 35 de milioane de euro ajutor de la stat.

Noul plan de investitii va crea 500 de locuri de munca pana in anul 2017, compania urmand sa ajunga la 3.500 de salariati.

Schema ajutorului de stat se aplica intreprinderilor din toate sectoarele, cu exceptia celor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene (pescuit, acvacultura, agricultura primara, sectorul carbunelui, siderurgie, constructii navale sau fibre sintetice).

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#ajutor stat conditii, #ajutor de la stat, #bani stat ajutor companii , #Companii Romania