Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

10% din actiunile Hidroelectrica, listate pana in noiembrie 2012

10% din actiunile Hidroelectrica, listate pana in noiembrie 2012


Procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa a 10% din actiuni, in vederea majorarii capitalului social, vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor, dupa ce in primele doua luni va fi angajata o banca de investitii care sa pregateasca operatiunea.

Documentul, obtinut de MEDIAFAX, stabileste ca pana la jumatatea lunii februarie 2012 va fi selectata o banca de investitii care sa pregateasca vanzarea actiunilor, iar prospectul de vanzare va fi publicat pana la sfarsitul lunii iulie.

Statul va angaja si un consultant juridic pentru aceasta operatiune

Guvernul si FMI au convenit totodata ca oferta publica primara pentru pachetul de 10% din actiunile statului la Hidroelectrica sa fie incheiata pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Hidroelectrica este mentinuta pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat, termenul pentru aceasta procedura fiind in continuare sfarsitul lunii decembrie 2011.

Guvernul a pregatit deja proiectul de hotarare care stabileste ca investitorii de pe piata de capital vor putea participa la majorarea capitalului Hidroelectrica cu 10%, statul renuntand la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor sa intre in actionariatul companiei prin oferta publica primara.

Fondul Proprietatea isi va putea mentine participatia daca va subscrie 2,49% din titluri.

Hidroelectrica este controlata de Ministerul Economiei cu 80% din actiuni, iar Fondul Proprietatea detine un pachet de 19,94% din capitalul social.

Compania are un capital social de 4,449 miliarde lei, iar actiunile au o valoare nominala de 10 lei.

La sfarsitul lunii noiembrie, fostul director al companiei Constantin Trihenea, care a demisionat intre timp, afirma ca Hidroelectrica poate fi listata la bursa dupa finalizarea procedurilor tehnice, dar ca operatiunea va fi derulata atunci cand situatia de pe piete va fi una favorabila.

"Ne-am adresat unui consultant de specialitate, care ne stabileste modalitatea in care sa demaram aceasta actiune de listare la Bursa. Este foarte important si sa stabilim ce facem intai.

Majoram capitalul si apoi listam la bursa sau listam la bursa un pachet de 10-15% si apoi majoram capitalul. Un lucru este cert. La prima listare la bursa, Hidroelectrica nu primeste niciun ban, iar cota parte de bani o va lua statul roman, care este proprietar 80%, si Fondul Proprietatea", a spus Trihenea.

El aprecia totodata ca daca nu exista un moment favorabil, listarea la Bursa poate fi amanata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1504 ori