Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noua miza din Rusia: Acordarea licentelor pentru exploatarea petrolului arctic

Noua miza din Rusia: Acordarea licentelor pentru exploatarea petrolului arctic


Rusia ia in considerare accesul companiilor occidentale la exploatarea titeiului din zona arctica. Guvernul rus isi propune sa atraga mai multi investitori straini.

Alexander Novak, ministrul rus pentru energie, a declarat pentru Financial Times ca aceasta propunere va permite firmelor straine sa foreze pe platformele petroliere, dar si sa aiba acces la productie si sa devina "co-proprietari" ai licentelor de exploatare.

Aceasta ar fi o schimbare radicala de la o politica constanta de a acorda licente de forare in larg doar pentru grupurile detinute de stat, precum Gazprom si Rosneft. Comentariile sale vin pe fundalul unui interes crescand al grupurilor energetice occidentale de a exploata bogatiile arctice.

"Am aprecia aceasta (n.r. initiativa)", a declarat Tim Dodson, directorul pentru explorare al colosului petrolier norvegian Statoil, care are in Oceanul Arctic un joint-venture cu Rosneft.

El doreste o simplificare a modelului de investitii majore din Rusia, astfel incat "sa fie mai asemanatoare modelului cu care suntem obisnuiti".

Desi exista discutii in acest sens cu ministrul Energiei, nu s-a luat inca vreo decizie. Insa doar companiile sigure din punct de vedere ecologic, cu tehnologii avansate si puternice din punct de vedere financiar, s-ar califica sa acceseze petrolul rusesc.

Dezvoltarea unor noi exploatari de petrol este critica pentru ca Rusia sa-si mentina productia zilnica de 10 milioane de barili de petrol.Alexander Novak afirma ca 25-30% din productia de titei va proveni, pana in 2030, din proiectele off-shore, majoritatea plasate in Oceanul Arctic.

In acelasi timp, Moscova incepe sa constientizeze ca fara forta financiara si tehnologica a investitorilor vestici, nu va putea sa-si exploateze zacamintele, la intregul lor potential.

Desi gigantul rus Rosneft a incheiat cateva intelegeri cu firme precum ExonMobil sau Eni, occidentalii nu au primit decat diviziuni minore ale afacerilor.

O alta masura a lui Novak a fost sa propuna un nou sistem de impozitare. Astfel companiile ar urma sa fie taxate pe profit, si nu pe productie, cum se proceda pana acum.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2068 ori