Yahoo!: De la succes la scandaluri

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 13:42
1576 citiri
Yahoo!: De la succes la scandaluri

Yahoo ramane una dintre cele mai importante companii de Internet din lume, cu toate ca, in ultimii ani, a inregistrat un declin considerabil.

Yahoo, o companie vedeta care a crescut odata cu Internetul, a trecut printr-o perioada grea, odata cu aparitia retelelor de socializare. Rezultatele companiei s-au inrautatit in ultimii opt ani. Yahoo ramane insa puternica, controland peste 1% din traficul pe Internet, lucru pe care putine companii il pot spune, indica un infografic de pe Mashable.

Intr-o perioada cand Yahoo conducea lumea, si cand Google si MSN erau singurii sai competitori, motorul de cautare al companiei era cel mai folosit. La sfarsitul anilor '90, inceputul anilor 2000, Yahoo parea de neoprit. In ultimii ani insa, din cauza competitiei serioase, cota de piata a companiei s-a redus considerabil.

Valoarea de piata a companiei a suferit si ea. Dupa ce a atins o valoare maxima de 55,6 miliarde de dolari in 2006, compania a intrat in declin, ajungand in ianuarie 2012 sa valoreze doar 20 miliarde de dolari. In aprilie anul acesta, valoarea de piata a companiei a coborat si mai mult, pana la 18,8 miliarde de dolari, in urma mai multor scandaluri.

Un alt element care indica scaderea considerabila a Yahoo este profitul inregistrat de companie. Daca in 2004 Yahoo raporta un profit cu 132% mai mare decat in anul precedent, din 2009 insa, compania a inceput sa anunte cifre mai mici decat in anii precedenti. In ianuarie 2012, Yahoo a raportat o scadere a pofitului cu 13,2%, fata de anul precedent.

In 2008, odata cu criza economica, Yahoo a inceput si restructurarile. Jerry Yang, fost CEO al companiei a concediat atunci 1.500 de oameni, aproximativ 10% din forta de munca a companiei. In 2012, Scott Thompson a anuntat concedierea a inca 2.000 de oameni, 14% din totalul angajatilor. Conform estimarilor, compania va economisi 375 milioane de dolari anual.

Viitorul companiei este nesigur. In ciuda eforturilor conducerii, pretul actiunilor a scazut cu 6 procente doar de la inceputul anului si pana acum. Mai mult, actiunile companiei nu au valorat mai mult de 20 de dolari de peste trei ani si jumatate.

Scandalul Scott Thompson

In ultimele saptamani un nou scandal a luat pe sus Yahoo - CEO-ul angajat in ianuarie, Scott Thompson a mintit in CV-ul sau, sustinand ca detine o diploma pe care de fapt nu o are.

Chiar daca este dat afara, Thompson va lua o gramada de bani de la Yahoo. Conform contractului, el are un salariu anual de 1 milion de dolari, la care se adauga 2 milioane de dolari pentru atingerea unor tinte, 1 milion de dolari din acestia fiind garantat. De altfel, in contract sunt incluse si actiuni in valoare de 11 milioane de dolari pe care ar urma sa le primeasca pe parcursul a trei ani. De altfel, inca 5 milioane de dolari in actiuni i-au fost oferite pentru a-l atrage in functia de CEO care ramasese neocupata pentru mai multe luni. Daca va fi concediat pentru ca a mintit in CV, multe din aceste actiuni ii for fi insa retrase.

El a obtinut insa alte 7 milioane de dolari in compensatii pentru ca a parasit functia de conducere a PayPal pentru a se alatura echipei Yahoo, bani pe care probabil compania nu ii va putea primi inapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#afacere Yahoo, #evolutie afacere Yahoo, #evolutie Yahoo, #declin Yahoo, #poveste Yahoo , #Companii IT