Viitorul mogul al Japoniei ar putea fi un pusti de 16 ani cu o poveste uluitoare

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 16:20
4766 citiri
Viitorul mogul al Japoniei ar putea fi un pusti de 16 ani cu o poveste uluitoare
Yoichiro Mikami, cheif executive officer and founder of GNEX Ltd. FOTO Junko Kimura-Matsumoto/Bloomberg

Un pusti de doar 16 ani din Japonia vrea sa calce pe urmele magnatului Masayoshi Son, al doilea in topul miliardarilor niponi. Yoichiro Mikami a abandonat scoala pentru a se dedica afacerilor, copiind parca la indigo traseul miliardarului pe care si l-a ales ca model.

Yoichiro Mikami are deja o companie, Gnex, sustinuta de sase investitori, printre care si Yahoo Japan, detinuta de modelul sau, Masayoshi Son. In mod ironic, desi pustiul a abandonat cursurile scolii, aplicatia pe care o dezvolta in cadrul Gnex vizeaza finantarea proiectelor studentilor, oferirea informatiilor necesare pentru admiterea in universitati si o retea sociala care sa le permita aplicatiilor sa schimbe informatii despre cursuri, se arata in revista Bloomberg.

Copie fidela

La 16 ani, Masayoshi Son facea acelasi pas, de abandon al cursurilor liceale in Japonia pentru a se inscrie la o scoala californiana. Ulterior, omul de afaceri japonez a construit un adevarat imperiu al comunicatiilor in Japonia si Statele Unite. Pentru Mikami, acesta este cel mai bun model antreprenorial.

"Masayoshi Son a continuat sa investeasca in multiple afaceri. Aceste investitii au sporit dividendele actionarilor din companiile sale. Un astfel de antreprenor imi doresc sa devin", explica adolescentul nipon intrat in lumea afacerilor.

Pustiul din Japonia are un omolog de doar 17 ani in Marea Britanie, Nick D'Aloisio, care a reusit sa devina milionar dupa ce, anul trecut, si-a vandut aplicatia Summly catre Yahoo.

"Adolescentii din ziua de astazi nu mai cauta sfaturile adultilor. Vom vedea din ce in ce mai multi tineri antreprenori in perioada urmatoare", considera Mika Kumahira, lector la o universitate din Tokyo.

Afacere controlata pe Skype

Yoichiro Mikami si-a inceput afacerea in dormitor in urma cu un an si jumatate si tot de acolo lucreaza si acum. Tanarul isi imparte timpul intre dialogul constant cu prietenii si angajatii prin intermediul retelei Skype si accesarea sumelor de bani prin crowdfunding.

Portofoliul companiei sale include 13 facultati si universitati japoneze, iar telul imediat urmator este ca pana in martie 2015 sa stranga in cadrul campaniei publice 185.000 de dolari pentru extindere. Pentru unii investitori in Gnax, cum ar fi Recruit Holdings, o firma specializata in vanarea tinerelor talente, ideea lui Mikami este perfecta, din randul aplicantilor pentru finantarea unor proiecte putand sa recruteze cu usurinta viitoare genii.

Contactele se realizeaza, in general, prin intermediul aplicatiei BridgeCamp dezvoltata de Gnox, un loc unde tinerii studenti cu stofa de antreprenor pot gasi sansa de finantare, spatii de derulare a activitatii si persoane care impartasesc acelasi interes in domeniu. Dimineata lui Mikami incepe cu verificarea cotatiilor bursiere a companiilor la care este actionar. Prima actiune a cumparat-o la opt ani. Restul timpului este alocat afacerii proprii.

Vor un sistem mai tolerant

In ciuda detaliilor uimitoare despre tanarul cu aspiratii de mogul, inceputurile afacerii sale nu au fost usoare. In mare parte si din cauza sistemului legislativ din Japonia, unde un tanar sub 16 ani nu isi poate inregistra o firma. Cazurile numeroase de tineri care abandoneaza cursurile scolii pentru a intra in afaceri i-a fortat pe oficialii din guvern sa ia in considerare o schimbare in sistem, acesta urmand sa fie adaptat cerintelor pietei si, mai ales, varstei antreprenorilor de pe piata.

"Lumea nu este alcatuita numai din pompieri, politisti si florarese. Visul meu este sa fiu un investitor de marca. Am o singura viata. Nu vrea sa privesc in spate cu regret", spune Yoichiro Mikami.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#antreprenori adolescenti, #tineri antreprenori, #viitorul mogul al Japoniei, #limita de varsta antreprenori , #Companii IT