Valentin Tomsa, SAP Romania: Viitorul solutiilor business sta in simplificare

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
4364 citiri
Valentin Tomsa, SAP Romania: Viitorul solutiilor business sta in simplificare
Foto: Valentin Tomsa (Arhiva Personala)

Valentin Tomsa conduce SAP Romania, lider de piata pe segmentul solutiilor software de business, prin care ajuta companiile de orice dimensiune si din orice industrie sa-si gestioneze afacerile mai bine.

Managerul crede ca viitorul solutiilor software este reprezentat de inovatie si simplificare, asa ca planuieste sa mizeze puternic pe aceasta tendinta in 2015.

Valentin Tomsa conduce SAP Romania inca din 2002 si a avut incredere ca serviciile sale vor deveni absolut necesare pentru afacerile romanesti. Si asa a fost.

Faptul ca Romania era si este in continuare o piata tanara ii aduce o multime de avantaje. Si mai mizeaza pe ceva - pe urmatorul pas in tehnologie: in scurt timp, "cloud-ul nu va fi doar o tendinta, ci o alternativa de business solida", explica Valentin Tomsa pentru Business24.

Ati pus bazele subsidiarei SAP Romania in 2002. Spuneti-ne cum ati adus cel mai mare producator mondial de software si tehnologie pentru afaceri in Romania?

Initiativa infiintarii unei subsidiare in Romania le-a apartinut celor de la SAP Germania, iar eu am acceptat provocarea de a conduce aceasta subsidiara.

In 2002 piata de software nu era atat de dezvoltata la noi in tara. Ce v-a determinat, totusi, sa aveti incredere in aceasta piata?

In 2002, piata era intr-adevar mica, insa avea un potential de dezvoltare urias, iar acest lucru este valabil si in prezent.

Cred ca un factor important a fost increderea pe care am avut-o si pe care o am in SAP si solutiile pe care le ofera, precum si in capacitatea acestor solutii de a genera inovatie si a schimba modul in care companiile isi desfasoara afacerile.

Va considerati un vizionar?

Nu ma consider neaparat un vizionar, ci mai degraba o persoana care identifica usor tendintele pietei si dezvolta strategiile de business potrivite.

Spuneati, nu demult, ca nu aveti profil de investitor. Ce va leaga, insa, atat de puternic de mediul corporatist?

Nu cred ca as fi fost atat de legat de mediul corporatist, daca nu ar fi fost vorba despre implicarea mea in SAP.

Faptul ca SAP este o companie cu un puternic caracter inovator imi ofera provocari in fiecare zi, iar acest lucru ma stimuleaza si ma motiveaza.

Spuneati ca nu aveti incredere deloc in sansele start-up-urilor romanesti de a se dezvolta si a deveni companii puternice, asa cum se intampla in afara. De ce spuneti asta?

Am deplina incredere in potentialul romanilor de a pune bazele unor startup-uri in jurul unor idei care au potential de dezvoltare foarte ridicat.

Din pacate insa, mecanismele de finantare existente pe plan local pentru asemenea initiative sunt foarte limitate si nu au puterea sa sustina dezvoltarea lor.

In acest sens, trebuie creat un ecosistem pentru startup-uri, de la locul in care se expun ideile, la mecanismele financiare de sustinere a acestora, la promovarea business-urilor nou infiintate atat pe plan local, cat si international.

In decembrie 2014, un studiu Pierre Audoin Consultants arata ca "SAP Romania continua sa domine vanzarile de licente ERP pe plan local, cu o cota de piata de 25% in 2013". Ce estimari aveti acum, la inceput de 2015, pentru cota de piata ERP a SAP Romania in 2014? Ce estimari aveti pentru 2015 privitor la aceasta piata?

In 2015, SAP va continua sa creasca pe segmentul de ERP, deoarece - asa cum este mentionat si in studiul PAC - a devenit deja un standard in zona acestor solutii.

Orice companie de pe piata locala are o solutie de tip ERP, insa cu timpul capabilitatile acesteia devin invechite, iar inlocuirea ei presupune o orientare naturala catre SAP.

Pentru SAP, evolutia pe aceasta piata in 2015 va decurge natural, cu atat mai mult cu cat recent am lansat pachetul de aplicatii Business Suite pe platforma tehnologica HANA, redefinind astfel conceptul ERP prin simplificarea modului in care companiile deruleaza afacerile in noul mediu de business digitalizat si integrat la nivel international.

Noua suita de business a fost dezvoltata doar pentru SAP HANA, cu scopul de a inlatura toate limitarile tehnologice din trecut si pentru a beneficia de capabilitatile de analiza in timp real ale SAP HANA.

SAP S/4 HANA extinde beneficiile simplificarii catre toate liniile de business din toate industriile, oferind o experienta facila si personalizata pentru fiecare utilizator si pe orice tip de dispozitiv, si asigurand un model de date simplificat, dar care ofera o imagine extrem de detaliata asupra proceselor de business in timp real.

Vorbim, asadar, despre inca un pas mai aproape de viitorul solutiilor software. Cum arata acesta?

Viitorul solutiilor software este reprezentat de inovatie orientata catre simplificare.

Gradul de complexitate si amploarea utilizarii tehnologiei sunt atat de vaste, in absolut toate domeniile de activitate, incat pe viitor trebuie sa ne concentram catre modalitati inovative prin care toata aceasta complexitate poate fi redusa.

Iar aici vorbim de tehnologie cloud, de solutii de mobilitate, de digitalizare, astfel incat sa transformam modul in care companiile isi desfasoara activitatea.

Credeti ca Romania este pregatita sa imbratiseze tendinta "cloud"? Sau, din contra, fiind o piata atat de tanara, este mult mai usor sa se adapteze la noile tendinte?

Faptul ca este o piata tanara reprezinta un avantaj si consider ca piata locala are potential de dezvoltare pe acest segment, luand in considerare faptul ca, in scurt timp, cloud-ul nu va fi doar o tendinta, ci o alternativa de business solida.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Valentin Tomsa SAP, #director general SAP Romania, #solutii business SAP , #Companii IT