UE ar putea introduce taxa digitala de 3% pe veniturile marilor companii din IT

Joi, 15 Martie 2018, ora 11:08
1981 citiri
UE ar putea introduce taxa digitala de 3% pe veniturile marilor companii din IT
Foto: CC0 Creative Commons

Comisia Europeana se pregateste sa introduca "taxa digitala" pe veniturile realizate in Uniunea Europeana de marile companii americane din sectorul tehnologiei, cum sunt Google, Facebook si Apple, estimarile indicand ca aceasta noua taxa va genera venituri anuale de aproximativ cinci miliarde de euro.

Potrivit unui proiect legislativ consultat de Financial Times, Comisia Europeana va anunta saptamana viitoare noua taxa digitala care va viza veniturile si nu profiturile companiilor, dupa ce liderii din Franta, Germania si Marea Britanie au cerut o abordare mai ferma fata de practicile de evitare a platii taxelor de catre companiile din sectorul tehnologiei.

Potrivit FT, noua taxa, care cel mai probabil va fi de 3%, se va aplica companiilor din tehnologie cu peste 100.000 de utilizatori in Europa si va acoperi o gama larga, de la veniturile din publicitate ale Google si Facebook, la comisioanele platite de utilizatori si abonati pentru serviciile furnizate de Apple sau Spotify sau veniturile generate de companii care vand date catre terte parti.

Comisia a calculat sumele stranse de pe urma noii taxe daca aceasta ar fi fixata intre 1 si 5%. Cele mai mari sume, aproximativ 7,8 miliarde euro pe an, ar fi generate daca noua taxa ar fi fixata la 5%.

Un oficial european a declarat pentru FT ca, desi discutiile continua in interiorul Comisiei, cel mai probabil saptamana viitoare Bruxelles-ul va propune o taxa de 3%, care ar genera venituri estimate la 4,8 miliarde euro pe an.

Insa, aceasta noua taxa ar urma sa se loveasca de opozitia companiilor americane din sectorul tehnologiei, precum si de rezistenta unor state membre UE, precum Irlanda si Luxemburg, care au atras companiile americane cu taxele lor reduse.

Pentru a deveni lege, propunerea Comisiei Europene are nevoie de sprijinul unanim al celor 28 de state membre.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#taxa companii IT, #taxa UE companii IT , #Companii IT