Silicon Valley, doar un mit? Unde s-au dezvoltat cele mai valoroase startup-uri tech in ultimii zece ani

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 16:10
2283 citiri
Silicon Valley, doar un mit? Unde s-au dezvoltat cele mai valoroase startup-uri tech in ultimii zece ani

Majoritatea startup-urilor de tehnologie a caror valoare s-a apreciat la un miliard de dolari in ultimul deceniu nu au fost fondate in Silicon Valley, reiese dintr-un studiu care aduce o noua imagine a tendintei globale de dezvoltare a companiilor digitale nou create.

Studiul asupra acestor "unicorni", respectiv noi grupuri tech a caror valoare este evaluata la circa un miliard de dolari prin oferte publice initiale, vanzare sau anuntul public privind fondurile de finantare obtinute, arata ca 60% dintre principalele companii cu activitate pe internet sau in dezvoltarea de software au fost create in afara regiunii californiene Bay Area.

Studiul, realizat pentru Atomico, un grup londonez de capital de risc, condus de cofondatorul Skype, Niklas Zennström, a analizat 134 de companii a caror valoare a atins un miliard de dolari in ultimi 10 ani, scrie Financial Times.

Astfel, au fost identificate 79 de companii in SUA, dintre care 52 sunt din Silicon Valley, 26 de companii in China si 21 de companii in Europa. Niciun startup din America Latina, Africa sau Orientul Mijlociu nu s-a incadrat in conditiile impuse.

Conform lui Zennstrom, proliferarea cunostintelor in tehnologie la nivel mondial, impreuna cu accesul mai facil la capital pentru startup-uri non-SUA arata ca a fost formata o "tendinta ireversibila", ceea ce va face, in timp, ca multe dintre marile companii de tehnologie sa nu mai fie fondate pe coasta de vest a SUA.

"Pentru a crea o adevarata companie de succes e nevoie de antreprenori remarcabili", a spus el. "Iar astfel de talente se gasesc oriunde".

In randul ultimelor povesti de succes din domeniu sunt incluse si Mojang, compania suedeza care a dezvoltat jocul Minecraft, cumparat recent de Microsoft pentru 2,5 miliarde de dolari, si Zoopla, portalul britanic din domeniul imobiliar, care a strans in iunie circa un miliard de lire streline prin oferta publica.

Ce spun scepticii despre startup-urile fondate in afara Bay Area

Totusi, exista si persoane care privesc cu scepticism acest studiu. Hussein Kanji, cofondator al Hoxton Ventures, firma britanica de capital risc, este de parere ca cea mai mare parte a companiilor high tech inca apar in SUA, iar aceasta pentru ca Google si Microsoft sunt, de cele mai multe ori, principalii giganti IT interesati de preluarea startup-urilor de succes.

El a adaugat ca multe grupuri de tehnologie din afara SUA au avut cresteri importante datorita relatiilor stabilite cu investitorii americani, iar alte companii, precum chinezii de la Alibaba si danezii de la Zendesk, pentru ca si-au deschis birouri importante in Bay Area.

"Sunt de acord ca firmele de tehnologie pot sa apara in orice parte a lumii, insa ar fi greu fara o prezenta in Silicon Valley. Cand aceste companii ajung la un anumit nivel, se muta in Ney York sau Valley si incep sa se considere mai mult companii americane", a spus Kanji.

Din studiu reiese si faptul ca viteza de crestere a grupurilor de succes din tehnologie este mai mare decat inainte, in prezent fiind nevoie, in medie, de sase ani pentru a ajunge in randul "unicornilor". Astfel, in trei ani de la fondare, 24 de companii au atins valoarea de piata de un miliard de dolari, majoritatea dintre acestea fiind infiintate in ultimi cinci ani.

"Astazi, sunt multi oameni pe internet. Internetul mobil accelereaza aceasta tendinta", a adaugat Zennström.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#startup tehnologie, #silicon valley , #Companii IT