Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful Alibaba vrea sa listeze procesatorul de plati Alipay pe bursa din China

Seful Alibaba vrea sa listeze procesatorul de plati Alipay pe bursa din China


Presedintele Alibaba, Jack Ma, a declarat ca vrea sa listeze Alipay pe bursa din China, chiar inainte ca gigantul chinez sa anunte vanzarile record din Singles Day (Ziua Celibatarilor), de pe 11 noiembrie, care au fost cu 60% peste nivelul din anul trecut.

Alibaba a raportat vanzari de 57,1 miliarde yuani (9,3 miliarde dolari), prin site-ul sau de comert online Tmall, fata de 36,2 miliarde de yuani anul trecut, scrie MarketWatch.

Alipay este cel mai mare procesator de plati online din China si este controlat de Ma. Alipay va fi listat la bursa de valori, ca parte a strategiei Alibaba la nivel mondial, a spus Ma.

"Un prim motiv al listarii este guvernarea corporativa transparenta necesara pe bursa, ceea ce pune investitorii si utilizatorii din intreaga lume intr-o pozitie prin care pot supraveghea firma si pot lua parte la dezvoltarea ei", a spus Ma. "Din diverse motive, Alibaba nu a putut fi listata in China, dar speram ca vom putea lista Alipay".

Ma nu a precizat motivele pentru care Alibaba nu a putut fi listata in China, dar expertii din piata de capital au amintit ca factori pozitia investitorilor straini fata de aceasta masura, precum si cerintele de pe piata interna pentru desfasurarea unei oferte publice, care au fost caraterizate de acestia ca fiind mai greoaie decat cele din exterior.

Alipay proceseaza, in medie, un miliard de tranzactii pe zi

Alipay este subordonata direct Ant Financial Services Group, care a fost infiintat in octombrie pentru a sustine dezvoltarea serviciilor financiare ale Alibaba. De asemenea, grupul detine o parte din Tianhong Asset Management, o companie putin cunoscuta pana acum, care a devenit unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume.

Jing Xiandong, directorul financiar al Ant Financial, a declarat ca Alipay proceseaza, in medie, un miliard de tranzactii in fiecare zi si poate procesa tranzactii din 100 de milioane de conturi individuale in 30 de minute. Firma colaboreaza cu peste de 200 de institutii financiare si are aproximativ 300 de milioane de utilizatori activi, a mai spus directorul financiar al companiei.

Alipay a fost parte din Alibaba si s-a desprins in 2010, in ciuda opozitiei manifestate de Yahoo si Softbank. In 2011, cele trei companii au ajuns un acord in care se arata ca Yahoo si Softbank vor primi o plata in numerar reprezentand 37,5% din capitalul Alipay, cand va fi listata la bursa. Suma nu poate depasi 6 miliarde dolari, si nu poate fi mai mica de 2 miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1911 ori
Citeste mai multe desprealibaba alipay listare alipay ma alipay