Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sectorul IT si-a pierdut stralucirea: A ajuns printre perdantii Wall Street

Sectorul IT si-a pierdut stralucirea: A ajuns printre perdantii Wall Street


Analistii Wall Street prognozeaza o scadere de 1,1% a castigurilor companiilor din sectorul tehnologic in T4 2012, in ciuda faptului ca, per total, se estimeaza o crestere a profitului pentru firmele cuprinse in indicele S&P 500.

Printre principalele cauze ale acestui fenomen se afla cererea scazuta din Europa, scaderea ritmului de crestere de pe pietele emergente, precum si reducerea cheltuielilor firmelor din SUA cu echipamentele si serviciile de IT din cauza crizei "varfului fiscal", se precizeaza intr-o analiza Reuters.

Sectorul IT a suferit pierderi din cauza "varfului fiscal" - Reuters

Producatorii de chip-uri sunt printre cei mai slabi performeri ai acestui sector, in urma scaderii vanzarii de calculatoare personale.

Texas Instruments, Cisco Systems, Hewlett Packard si Qualcomm sunt cateva dintre companiile care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la atingerea tintelor de profit pentru ultimul trimestru din 2012.

Chiar si in cazul Apple, care in general inregistreaza una din cele mai importante cresteri a castigurilor din acest sector, se estimeaza o scadere de 3,8% a profitului pentru T4.

In comparatie, pentru companiile incluse in indicele S&P 500, se previzioneaza o crestere a profiturilor la nivel general de 1,8%.

Aceasta performanta scazuta a sectorului tehnologic reprezinta un fenomen neobisnuit, tinand cont ca actiunile companiilor care activeaza in acest domeniu au avut o evolutie peste nivelul general al pietei in 83% din perioada ultimilor zece ani.

Analistii Bank of America Merrill Lynch considera insa ca pretul actiunilor din sectorul tehnologic este subevaluat cu aproximativ 32%, tinand cont de raportul dintre castigul per actiune si pretul acesteia.

Actiunile tuturor industriilor din sector, cu exceptia segmentului de servicii IT, se tranzactioneaza cu mult sub nivelurile istorice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1394 ori