Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sectorul IT a suferit pierderi din cauza "varfului fiscal" - Reuters

Sectorul IT a suferit pierderi din cauza "varfului fiscal" - Reuters


Companiile de IT americane ar putea sa nu isi atinga tintele de profit pentru trimestrul patru din 2012, in contextul in care "varful fiscal" a determinat, cel mai probabil, ca principalii clienti din segmentul corporate ai acestora sa economiseasca o parte din bugetele dedicate IT-ului.

Companiile din sectorul tehnologic se bucura, in general, de o crestere a comenzilor in luna decembrie, in masura in care corporatiile utilizeaza banii ramasi in bugetul anului respectiv pentru a achizitiona produse si servicii care, desi utile, nu sunt neaparat esentiale pentru lor buna functionare.

Dar aceasta "traditie" nu a fost insa pastrata, cel mai probabil in 2012, potrivit analistilor si expertilor din sectorul IT, citati de Reuters.

Astfel, companiile s-au ferit sa se angajeze la cheltuieli suplimentare pe fondul posibilului "varf fiscal", pentru prevenirea caruia republicanii si democratii nu au ajuns la un acord decat pe 1 ianuarie 2013.

"Daca Boehner si Obama ar fi ajuns la intelegere pana pe 15 decembrie, am fi avut si investitii de sfarsit de an", a declarat Andrew Bartels, analist in cadrul Forrester Research, companie care ofera consultanta pentru achizitiile de servicii si produse IT.

Analistii prevad ca bugetul destinat acestui tip de achizitii va ramane redus si in primul trimestru al lui 2013, mediul de afaceri ramanand in asteptare pana cand Congresul va rezolva noul conflict, care priveste, de aceasta data, plafonul datoriei publice a SUA si reducerea cheltuielilor federale.

Wall Street a redus deja semnificativ prognozele pentru sectorul tehnologic, care a avut o evolutie sub cea generala a pietei.

Astfel, analistii Wall Street estimeaza ca rezultatele financiare ale firmelor din sectorul tehnologic, incluse in indicele S&P 500, vor fi cu 1% mai mici in T4, comparativ cu o crestere de 2,8% pentru toate companiile din cadrul S&P 500.

Aceasta evolutie este si mai proasta daca tinem cont ca la inceputul lui octombrie 2012, analistii prognozau o crestere a castigurilor din T4 pentru acest sector cu 9,4%.

Estimarile privind evolutia profitului din primul trimestru al lui 2013 s-au redus si ele, de la 9% la inceputul lui octombrie 2012, la 2,6%.

Mai mult, aceste prognoze vor fi si mai mult reduse dupa ce companiile din sectorul tehnologic isi vor anunta rezultatele financiare de pe ultimul trimestru din 2012, crede Greg Harrison, analist Thomson Reuters.

In plus, chiar daca se va ajunge la un acord cu privire la politicile fiscale SUA, pierderile sectorului nu vor putea fi recuperate in totalitate, deoarece sumele deja alocate in bugete si necheltuite nu se pot reporta pentru cheltuieli viitoare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1375 ori