Samsung 'bate" Apple pe piata smartphone-urilor

Joi, 03 Mai 2012, ora 19:58
1383 citiri
Samsung 'bate" Apple pe piata smartphone-urilor

Samsung a redevenit lider la nivel global pe piata smartphone-urilor in primul trimestru, recuperand pozitia pierduta in fata Apple in ultimele trei luni ale anului trecut, iar printre multele atuuri ale grupului sud-coreean se numara oferta variata, care include ecrane de foarte multe dimensiuni.

Samsung vinde cel putin 13 modele de smartphone-uri cu ecrane variind de la 2,8 inch, Replenish, la 5,3 inch pentru Galaxy Note.

Apple, care a crezut permanent intr-un numar restrans de modele, ofera doar display-ul de 3,5 inch al celor doua iPhone-uri ale companiei. Producatorul sud-coreean testeaza si piata tabletelor cu un plan similar, potrivit Bloomberg.

Strategiile diferite, dar si succesul Samsung, au determinat analistii, inclusiv pe cei de la Strategy Analytics, sa speculeze ca Apple va trebui sa-si extinda gama de modele la un moment dat. In ultimul trimestru, Samsung a detronat si Nokia din pozitia, detinuta de 14 ani, de cel mai mare producator de telefoane mobile.

"Samsung lanseaza zeci de modele noi in fiecare an si spera ca unul sau doua vor avea succes", afirma Neil Mawston de la Strategy Analytics.

Producatorul gamei Galaxy a vandut 93,5 milioane de telefoane in primul trimestru, cu 36% mai mult fata de perioada similara a anului anterior, potrivitn unui raport Strategy Analytics din luna aprilie. Nokia a livrat 82,7 milioane de unitati, in declin cu 24%, iar Apple 35,1 milioane, cu 89% mai mult.

In primul trimestru, Samsung a vandut 44,5 milioane de smartphone-uri si a redobandit primul loc de la Apple, potrivit datelor firmei de cercetare.

Dimensiunea este un aspect important pentru alegerea unui dispozitiv mobil, dupa ce softul gratuit Android al Google a devenit principalul concurent pentru iOS al Apple pe piata mondiala de 219 miliarde de dolari a samartphone-urilor.

"Vedem de fapt cum Samsung castiga cota de piata ca urmare a gamei de produse. Au preturi diferite pentru oameni diferiti", a afirmat Mark Newman, analist la Sanford C. Bernstein.

Samsung intentioneaza sa lanseze joi, la Londra, modelul Galaxy S3.

Saptamana trecuta, cel mai mare producator de electronice din Asia a anuntat ca profitul din primul trimestru a urcat cu 81%, la 5.050 miliarde de woni (4,5 miliarde de dolari), dupa ce castigul la divizia de telefonie mobila aproape s-a triplat. Cererea din China pentru iPhone a ajutat Apple sa-si creasca profitul din trimestrul al doilea al anului fiscal cu 94%.

Actiunile Samsung au urcat cu 33% in acest an la bursa din Seul, in timp ce Apple a crescut cu 44% la New York.

Critic pentru majorarea profitului Samsung a fost modelul Galaxy Note, hibrid intre smartphone si tableta. De la debutul Galaxy Note in octombrie, Samsung a vandut mai mult de cinci milioane de unitati. Grupul a anuntat ca vrea sa vanda zece milioane de unitati pana la sfarsitul anului.

Apple este unul dintre cei mai importanti clienti ai Samsung, asigurand grupului sud-coreen 7,64% din venituri prin achizitia de chipuri si ecrane, potrivit calculelor Bloomberg, chiar daca cei doi producatori s-au dat in judecata in ultimii ani pe patru continente.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#smartphoneuri Samsung, #piata smartphoneuri, #modele telefon Samsung, #Samsung Galaxy modele , #Companii IT